Analiză

Seceta va evapora 1,5 mld. euro din conturile fermierilor

Seceta va evapora 1,5 mld. euro din conturile fermierilor

Foto Shutterstock

Autor: Gabriel Razi

24.07.2012, 00:07 617

Seceta va diminua cu până la 30% recoltele de porumb şi floarea-soarelui din acest an, fermieri urmând să piardă venituri de 1,4-1,5 mld. euro, potrivit estimărilor ZF, ce au în vedere cotaţiile din prezent de pe pieţele internaţionale.

Situaţiile nu sunt însă finale, nivelul pierderilor putându-se modifica în funcţie de condiţiile meteo din următoarele săptămâni. "Nu cred că situaţia se va înrăutăţi mai mult. Spre exemplu în Timiş estimez că vom pierde în medie o tonă/hectar (25% faţă de anul trecut - n.red.) în cazul porumbului şi 800 kg-900 kg/ha (50% faţă de anul trecut - n.red.) în cazul florii-soarelui", a spus Ionică Prohab, şef serviciu în Direcţia Agricolă Judeţeană Timiş, unul dintre reprezentanţii din teritoriu ai Ministerului Agriculturii.

Pierderile producătorilor agricoli din România s-ar putea diminua dacă ei îşi vor ţine în hambare producţiile şi după momentul recoltării astfel încât să poată beneficia de preţurile în creştere de pe pieţele internaţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO