Analiză

Statul român permite inexplicabil preţuri în euro deşi moneda naţională este leul

Statul român permite inexplicabil preţuri în euro deşi moneda naţională este leul

Autor: Liviu Chiru

22.09.2010, 23:59 2634

Din cauza gradului mare de "euroizare" a economiei - careînseamnă că preţurile de consum reacţionează instantaneu laşocurile pe curs - Banca Naţională nu îşi poate utiliza acumpolitica monetară pentru a sprijini economia care nu reuşeşte săiasă din recesiune, consideră analiştii (Euroizarea economiei, capcana în care eprinsă BNR). În condiţiile în care preţurile pentrucele mai importante bunuri - locuinţe şi autovehicule - suntexprimate în euro, oamenii au fost impulsionaţi să se împrumute totîn euro, rămânând astfel expuşi faţă de fluctuaţiile cursuluivalutar (Polonia şi-a permis un cursflexibil).

Practic, BNR nu poate să dea drumul la lichidităţi în economie deteama că va genera astfel o depreciere a cursului, care va loviinculsiv în stabilitatea sistemului bancar. Astfel, BNR s-a văzutnevoită de-a lungul anilor să ţină în permanenţă un ochi pe piaţavalutară, deşi teoretic leul este singura monedă cu puterecirculatorie în România.

Dacă în Ungaria Vodafone sau Orange afişează preţurile pentruabonamente în forinţi, la Bucureşti tarifele sunt exprimate nu înlei, ci în euro (De ce au operatorii telecom tarifele îneuro).

La fel se întâmplă şi cu producătorul local de automobile Dacia,care pe site-urile din Polonia afişează preţuri în zloţi, înUngaria în forinţi, dar în România în euro (Maşini în euro, dar cu plata înlei). Pe această listă pot intra hoteluri, agenţiilede turism sau companiile aeriene, care au politici similare, princare sfidează practic existenţa unei monede naţionale(De ce vând companiile aeriene şi agenţiile deturism în euro?Afişarea preţurilor în euro, la libera alegere ahotelierilor). Inclusiv legislaţia locală estepermisivă, lăsându-le comercianţilor alternativa de a afişapreţurile în valută, în timp ce în Ungaria, spre exemplu,reglementările impun afişarea preţurilor în forinţi (Apartamente şi chirii la malluri în euro,salarii în lei). "Legea pentru ProtecţiaConsumatorului cere indicarea preţurilor în forinţi maghiari,incluzând TVA şi orice alte taxe sau comisioane", au precizatpentru ZF reprezentanţii Ambasadei Ungariei la Bucureşti. La fel,în Polonia legea obligă comercianţii să afişeze preţurile înzloţi.

"Pentru companii este cel mai uşor mod să facă hedging (să seprotejeze în faţa variaţiilor de curs - n. red.), punând toatăpresiunea pe clienţi. Situaţia s-ar putea rezolva dacă legea le-arimpune firmelor să încheie toate contractele în lei", apreciazăRadu Crăciun, directorul de investiţii al Eureko Pensii. Elconsemna într-o opinie publicată recent în ZF că lipsa dereglementare împreună cu ponderea mare a creditelor în euro fac caeconomia să fie prematur şi nenecesar euroizată, "luând prizonierăflexibilitatea politicii monetare".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO