Analiză

Sunt bancheri, consultanti, avocati sau analisti profesionisti. Numai ca se afla la Londra

06.01.2004, 00:00 1045



Inca de la infiintare, principalele obiective ale RBC sunt patru: crearea unei platforme de afaceri intre Romania si Marea Britanie, sustinerea unui dialog intre membrii clubului si reprezentanti ai oamenilor de afaceri romani sau ai administratiei de stat, consolidarea si largirea comunitatii romanesti de profesionisti de la Londra si promovarea participarii la programe MBA din Europa a cat mai multor romani, afirma Bogdan Patriniche, de asemenea membru fondator al clubului. Patriniche a plecat din Romania in 1990 ca inginer si, dupa ce a studiat finante la Lyon si Londra (London Business School) a lucrat pentru Ericsson, Lucent, UBS Warburg, BERD si National Bank of Australia.



Reprezentantii RBC spun ca in urmatorii doi ani activitatile clubului se vor concentra in directia dezvoltarii relatiilor de afaceri si comunicarii intre mediul de afaceri romanesc si cel britanic. Activitate facilitata si de faptul ca o parte din membrii clubului sunt responsabili, in cadrul companiilor la care lucreaza, tocmai cu afaceri in zona Europei Centrale si de Est. Florin Vasilica coordoneaza de la Londra afacerile JP Morgan in Romania, iar Mircea Flore, un alt membru fondator al clubului, este managing partner la o firma de consultanta - Kobas Associates specializata in proiecte de private equity (fonduri de investitii) in Europa Centrala si de Est.



"Echidistanta politica si absenta conflictelor de interese vizavi de Romania sunt doua caracteristici care permit clubului sa fie, pe langa o platforma de dialog intre mediile de afaceri private, si un moderator intre oamenii politici romani si societatea civila pe subiecte economico - financiare legate in primul rand de tranzitia catre o economie de piata functionala", declara Florin Vasilica, country manager al JP Morgan pentru Romania. JP Morgan este a doua banca americana, fiind implicata in ultimii ani in mai multe tranzactii ale Romaniei pe pietele internationale.



Mircea Flore, care a facut un MBA la INSEAD (Franta) si a lucrat in domeniul fuziunilor si achizitiilor pentru Lehman Brothers si ING Barings, spune ca cea mai importanta realizare a clubului de pana acum este faptul ca organizatia s-a dovedit un partener serios de dialog, urmare a calitatii profesionale si umane a membrilor sai.



"Pe de-o parte, toti colegii mei au absolvit scoli de renume si si-au construit cariere de succes in medii unde nivelul de competenta este ridicat si competitia este extrem de dura. Mai important, desi relativ tanara, organizatia RBC are realizari importante la nivelul fiecarui obiectiv pe care si l-a propus. In aceste conditii, discutiile despre planuri de viitor cu diversi parteneri, fie ei companii romanesti sau straine, autoritatile centrale sau locale sau oameni de afaceri capata un nivel de credibilitate sporit", spune Flore.





Unii s-au intors si au succes



Implicarea RBC in mediul de afaceri romanesc a inceput sa fie si directa in ultimii doi ani, pe masura ce cativa membri ai clubului s-au intors in Romania fie pentru a incepe afaceri pe cont propriu, fie pentru a lucra pentru multinationale.



Dan Badea, avocat care a lucrat la Londra pentru cea mai mare firma de avocatura europeana - Linklaters s-a intors in urma cu doi ani in Romania pentru a-si infiinta propria societate de avocatura - Badea, Radu si Asociatii. Mihai Buia, care a lucrat pentru BERD la Londra s-a intors ca director in cadrul HVB Bank Romania. Bogdan Dragoi, analist pentru Inquam (actionarul majoritar al Telemobil, operatorul serviciului Zapp) la Londra a venit in Romania pentru a participa la un proiect complex de finantare al Telemobil iar Cristian Tepelea (care a lucrat pentru International Water sau Edison) a devenit consultant la Pelagas, o firma de investitii detinuta de omul de afaceri american Ronald Lauder, care a cumparat distribuitorul roman de gaz Vitalgaz.



"Eu oricum plecasem cu ideea clara de a ma intoarce. Stagiul de la Londra a fost pentru mine o ocazie excelenta insa cred ca valoarea pe care o pot adauga in Romania este mult mai mare decat la Londra, iar sansele de succes acasa de asemenea", spune Dan Badea.



Cristian Tepelea considera ca avantajele oferite de o educatie occidentala in Romania sunt mult mai evidente decat la Londra, cu conditia ca pe piata romaneasca sa apara oportunitati de cariera pentru cei care lucreaza acum in strainatate.



"Cred ca atuurile mele sunt cel mai bine puse in valoare in Romania. La Londra e plin de oameni destepti care au si cunostinte in multe domenii. Eu inteleg finante, contabilitate, IT si am si un MBA. La Londra sunt foarte multi cu aceleasi calitati. Din pacate, faptul ca esti roman nu prea te ajuta in Anglia. Mai mult, te poate incurca", afirma Tepelea.





Outsourcing pentru justitie



Intorsi in Romania dupa mai multi ani de studii sau munca la Londra, membrii clubului au constat si ei ca realitatea romaneasca se vede diferit dintr-un birou de la Bucuresti decat dintr-unul din City-ul londonez.



"Cel mai grav lucru dintre toate este ca justitia nu functioneaza. Intr-o societate democratica, justitia este singurul organism care se autoregleaza si se autopurifica. La noi incompetenta, coruptia si delasarea ating praguri inimaginabile chiar in cadrul justitiei. Aici ar trebui inceput. Eu as propune, mai in gluma mai in serios, chiar un contract de "outsourcing" intre Guvernul Romaniei si cel al Marii Britanii pentru externalizarea justitiei si colectarii taxelor", afirma Tepelea.



"In Romania nu doar birocratia ci si atitudinea fata de munca si lipsa de pragmatism si de initiativa sunt o problema", completeaza Dan Badea.



Bogdan Dragoi, analist al Inquam, s-a intors in Romania pentru a lucra la un proiect de finantare de peste 100 de milioane de dolari al Telemobil si spune ca se gandeste serios ca, in functie, de oportunitatile de pe piata sa ramana definitiv in Romania. Iar oportunitatile nu inseamna, spune Dragoi, numai bani ci si posibilitatea de a dezvolta afaceri.



"Un castig dublu la Londra fata de Bucuresti nu inseamna si o viata de doua ori mai buna. Exista alt standard de viata, alte costuri, alte taxe, alte chirii. Este adevarat, nimic nu poate asemana o plimbare pe Sloane Street cu o plimbare pe bulevardul Magheru, insa putem negocia pretul pentru care acceptam una sau alta", afirma Dragoi.



Daca pentru cei patru romani care s-au intors oportunitatile din Romania au devenit convingatoare, nu acelasi lucru se poate spune, deocamdata, despre cei ramasi la Londra, marea majoritate de altfel. In Romania exista putine companii care, chiar daca au nevoie de profesionisti, isi pot permite sa plateasca salarii occidentale. In plus, economia romaneasca nu este inca destul de dezvoltata pentru a avea suficiente banci, fonduri de investitii sau companii de talie internationala care sa poata "digera" un om cu MBA la INSEAD (Franta), Harvard (SUA) sau London Business School (Anglia) si cu experienta de cativa ani pe piata financiara londoneza.



Totusi, marea majoritate a membrilor RBC spun ca varianta intoarcerii in tara este o chestiune de timp si depinde de modul in care Romania va fi pregatita sa accepte standardele etice si profesionale ale occidentului.



"Intoarcerea in Romania a fost si este o alternativa deschisa pentru mine. De altfel, nu i-am inteles niciodata pe cei care isi doresc de mici sa emigreze. E



regretabil ca o parte din romani cresc cu acest gand in minte, sa "scape" de



Romania, dupa cum se exprima. De aceea, pe cei aflati la studii in afara



Romaniei i-as sfatui sa renunte la acest "miraj al strainatatii" si sa ia



hotararea de a ramane sau nu in strainatate in deplina cunostinta de cauza", spune Ciprian Paltineanu, care lucreaza ca analist pentru Lehman Brothers, una din cele mai mari societati de brokeraj si consultanta din lume.





Clubul si bursele pentru MBA



In iulie 2003, un grup de membrii ai RBC au infiintat Romanian Education Trust (RET), o asociatie non-profit al carei scop este de a oferi burse candidatilor romani admisi la programe MBA.



In prezent, RET desfasoara o activitate de atragere de fonduri nerambursabile de la companii si institutii financiare. Toate fondurile vor fi utilizate exclusiv pentru acordarea de burse, destinate acoperirii cheltuielilor de subsistenta ale studentului.Un student eligibil pentru o bursa RET este persoana care, fiind acceptat in programul MBA, isi poate achita din fonduri proprii taxele de scolarizare. Decizia de acordare a burselor se face de catre RET din lista candidatilor eligibili.



Scolile de afaceri la care RET isi propune sa acorde burse pentru anul 2004- 2005 sunt: INSEAD - Franta, London Business School - Marea Britanie, IMD -Elvetia, IESE Business School - Spania, Instituto de Empresa - Spania, Rotterdam School of Management - Olanda, Cambridge Judge School for Business - Marea Britanie, Warwick Business School - Marea Britanie, Oxford - Said Business School - Marea Britanie si SDA Bocconi - Italia. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO