Analiză

Ţiriac: Nu am folosit nimic din aceste împrumuturi de la FMI pentru a pune maşina în mişcare. PDL: Am scos economia din criză. Boc este salvatorul ţării. Cum comentaţi?

Ţiriac: Nu am folosit nimic din aceste împrumuturi de la FMI pentru a pune maşina în mişcare. PDL: Am scos economia din criză. Boc este salvatorul ţării. Cum comentaţi?

Autor: Cristian Hostiuc, Dornescu Ioan Valeriu

06.03.2011, 23:50 114

Omul de afaceri Ion Ţiriac, probabil cel mai bogat român, estedestul de rezervat în privinţa afirmaţiei categorice potrivitcăreia economia românească va ieşi din criză la finalul primuluitrimestru. El crede că 2011 va fi ca 2010 şi vom ieşi din criză în2012.

Primele semne de ieşire din criză vor fi revenirea încrederii înbănci şi reluarea creditării.

"Băncile au foarte mulţi bani în acest moment, chiar şi înRomânia există bani în bănci, însă acestea sunt tot atât deprudente sau hiperprudente că nu ştiu unde, cum, ce şi cui să-i maidea bani. Pe de altă parte, relaţiile între bănci sunt aproapeîngheţate pentru că fiecare îşi apără colacul de salvare", amenţionat Tiriac la emisiunea "După 20 de ani" de la ProTV(www.stirileprotv.ro/după20deani).

De 28 de luni România se chinuie să iasă din recesiune, în ciudaunor împrumuturi imense la la FMI şi alte organisme financiareinternaţionale care au ajutat statul să supravieţuiască, iar cursulsă rămână stabil.

Premierul Boc şi tot partidul de guvernământ - PDL- au anunţatacum câteva săptămâni că România va ieşi din criză la finalulprimului trimestru din acest an. Afirmaţia este privită însă cureticenţă de mediul de business, care încă este prudent. "Nu amdetectat semne de revenire economică, situaţia este neschimbatăfaţă de finalul lui 2010, dar cel puţin nu se mai vede vreoînrăutăţire", a menţionat Guy Poupet, preşedintele BRD-SocGen, adoua bancă de pe piaţă.

Deşi a economisit în ultimii ani cinci miliarde de euro,populaţiei îi este teamă să reia cosumul, să cumpere din noumaşini, case sau îmbrăcăminte. Dacă industria şi exporturile suntpe creştere evidentă, consumul, creditarea, construcţiile şiinvestiţiile sunt în scădere, ceea ce face ca, la final, economiasă nu se desprindă încă de la sol.

"Singura veste bună este că noi avem atât spaţiu de recuperat,încât în momentul în care Europa îşi revine oarecum, ţărileemergente cum suntem noi, dar în special noi, o să avem mult maimult de mâncat din bucata de caşcaval decât ceilalţi", credeŢiriac.

Deşi în economia reală semnele evidente ale unei ieşiri dinrecesiune se lasă aşteptate, şefii PDL au început campaniaelectorală, susţinând că România a ieşit din criză datorită acestuiguvern şi în special premierului Boc.

"Domnule prim-ministru, împreună cu guvernele pe care le-aţicondus aţi reuşit să salvaţi România de un derapaj major. (...)Pentru acest lucru meritaţi aplauzele partidului", a declaratAdriean Videanu, prim-vicepreşedintele PDL, unul dintre greiipartidului. El a afirmat că fosta guvernare (PNL) a îmbarcatpopulaţia într-o aeronavă şi în 2008 a luat singura paraşută şi s-asalvat şi a dat drumul combustibilului, iar prim-ministrul Emil Bocşi guvernele pe care acesta le-a condus au reuşit să aducă aeronavala sol.

Dacă greii PDL-ului consideră că premierul Boc a fost cel care ascos ţara din criză, oamenii de afaceri reproşează guvernului că nua venit cu un plan de măsuri economice, fiscale sau de atragere ainvestiţiilor care să oprească căderea economică şi să întoarcăRomânia pe plus.

În doi ani de zile, România a pierdut 13 mld. euro în PIB, iarpeste 34.000 de firme cu afaceri ce depăşesc 11 mld. euro au intratîn insolvenţă. Cei mai afectaţi au fost antreprenorii români, carenu au avut nicio plasă financiară de siguranţă, aşa cum aumultinaţionalele, iar băncile le-au înăsprit condiţiile pentrufinanţare, dacă nu chiar le-au tăiat accesul. Deşi România este încriză de mai bine de doi ani de zile, costul împrumuturilor acrescut pentru că băncile transferă către clienţi costulprovizioanelor pentru creditele neperformante. Deci pierderilebăncilor sunt plătite de către clienţii buni.

Ţiriac reproşează Guvernului că nu a făcut nimic pentru oameniide afaceri ca să-i convingă să-şi continue investiţiile. Toateîmprumuturile care au fost luate de Guvern au fost folosite pentruplata pensiilor şi a banilor necesari funcţionării sistemuluipublic.

"Nu am folosit nimic din aceste împrumuturi să punem maşina înmişcare, adică să mă facă pe mine, cetăţean care fac negoţ, comerţşi plătesc încă şi astăzi mii de oameni, ca să-i ţin pe aceşti miide oameni şi să nu-i bag în braţele Guvernului în şomaj. Aceştibani au fost investiţi, e foarte adevărat că ai problema cupensionarii, cu funcţionarii de stat, dar asta pe mine nu măîncălzeşte. Pe mine m-ar încălzi să-mi facă mie nişte facilităţi casă pot să ţin oamenii, pentru că dacă nu, se trezeşte cu toţi înbraţe şi mai trebuie să împrumute nu un miliard, ci două miliardepe lună ca să le dea numai salariile şi atunci suntem morţi", aspus omul de afaceri.

Investiţiile străine au scăzut dramatic, de la 8 miliarde deeuro la 2 mld. euro pe an, iar premierului Boc i se reproşează că,în aceşti doi ani de mandat, nu a fost deloc prezent la uşaguvernelor europene şi a marilor companii pentru a le convinge săvină în România.

"Am ajuns amorfi. Nu mai discută nimeni de noi. Am fost latârgul de automobile acum două zile, am fost invitat la o cină cu50 de oaspeţi, începând de la domnul Peugeot, domnul Porsche,domnul Cartier, toţi care erau acolo: «Uite ce ţară liniştităaveţi! Nu se mai vorbeşte de ea»", a declarat Ţiriac la Pro TV.

El a adăugat că o ţară nu trebuie să se izoleze, ci să dezvolterelaţiile internaţionale, atât la nivel politic, cât şi la nivel deafaceri.

"Există o treabă care la noi se numeşte trafic de influenţă, iarpe peste tot în lume se numeşte lobbying. Există o treabă care lanoi ar trebui să se numească relaţii internaţionale, iar laceilalţi se numesc călătorii normale. Nu se poate să nu ai orelaţie cu omonimul tău, sinonimul tău sau cum vreţi să-i spuneţi,omul de pe partea cealaltă, la Londra, la Paris sau la Madrid,pentru că altfel trăieşti şi te izolezi."

La remarca moderatorului, care a evidenţiat lipsa delegaţiilorexterne ale premierului Emil Boc, Ţiriac a răspuns că nu-l poatecritica pe primul-minstru, dar apreciază că acesta a făcut ogreşeală.

"Slavă Domnului că ne-am terminat sloganul că ne vindem ţara.Acum nu ne-o mai vindem, ţara rămâne aici. Uite că chinezii aucumpărat jumătate din SUA şi toată Africa şi nimic nu s-a mutat dela New York. Tot la New York e toata treaba." Ţiriac, 72 de ani,care a creat un grup cu afaceri de peste 1 mld. euro pe an şi careare interese în bănci, asigurări, leasing, auto, imobiliar, spunecă una dintre greşelile fatale făcute de România în ultimii 20 deani a fost că s-a orientat doar către Vest: "Am uitat oare pieţeledin Est? A dispărut China? A dispărut Rusia? Au dispărut toatecelelalte republici cu care am avut istoric relaţii?".

Un alt reproş pe care el îl adresează guvernanţilor este că, în20 de ani, nu au fost în stare să facă o infrastructură, deşi baniau fost. "Spune-mi, te rog, unde s-au dus vreo jumătate de trilion,500 miliarde, să zic numai o parte din PIB-ul ultimilor 20 de ani.Banii ăştia ar trebui să-mi arate ceva. Unde sunt? Eu nu ştiu", amenţionat Ţiriac.

Acum 20 de ani România avea un PIB de 40 mld. dolari. În 2008 aavut 200 mld. dolari. Deşi au fost mai mulţi banii strânşi la buget- peste 40 mld. euro (adică 50 mld. dolari) anual -, sistemulmedical este aspru criticat, învăţământul este mediocru, iarinfrastructura de transport este la pământ. Toţi cei care au fostla putere au promis începând de la autostrăzi şi şcoli până laspitale, dar au făcut prea puţin, cu toate că au avut bani ladispoziţie.

Ţiriac spune că a încercat să afle, în calitate de marecontribuabil la buget, la ce sunt folosiţi banii din taxe, însă nua primit vreun răspuns.

"Niciodată nu mi s-a răspuns nici direct, nici indirect, iar, săfiu sincer, eu nu cred că ştie cineva pe unde s-au scurs aceştibani", a menţionat el.

Ce a spus Ţiriac la emisiunea "După 20 de ani de la ProTV

- Socotelile mele în 2007-2008 au fost că această criză ţinepână în 2010. Mi-am revizuit atitudinea, să spun, dacă numoralitatea, şi pe urmă am spus că 2011 o să fie pe undeva la felca 2010, dar în 2012 începem să plutim.

- Eu m-aş împrumuta cu 10 sau 20 de miliarde în luna martie sauaprilie, dar aceste miliarde le-aş şi folosi într-un fel oarecareca să-mi vină şi înapoi. (...) Datoria noastră publică nu-i atât demare, având în vedere că totuşi am avut un PIB pe undeva la 120-130de miliarde (euro - n.r.).

- Noi nu mai avem de mers mult în jos, pentru că am ajunsoarecum la fund. Moare lumea de foame pe stradă? Nu. (...) Săsperăm că cineva se gândeşte acum şi la cum să investim următoareleîmprumuturi ca să le facem productive.

- Preţurile de vânzare a apartamentelor noi nu vor mai scădea,iar piaţa imobiliară îşi va reveni atunci când populaţia va realizacă nu mai prinde trenul şi băncile vor începe să joace.

- Nu am folosit nimic din aceste împrumuturi să punem maşina înmişcare, adică să mă facă pe mine, cetăţean care fac negoţ, comerţ,ce doreşti dumneata, şi plătesc încă şi astăzi mii de oameni, casă-i ţin pe aceşti mii de oameni şi să nu-i bag în braţeleGuvernului în şomaj.

- Preţul pe metru pătrat al unui apartament nou în Capitală sesituează în prezent între 800 şi 1.000 euro. Niciodată preţul ăstan-o să mai vină înapoi, atât de scăzut. Şi totuşi lumea nu cumpără.Banca, cel puţin unde sunt şi eu partener, spune: domnule, avembani oricând, să vină oricine, mâine îi dau banii să-şicumpere.

- Spune-mi, te rog, unde s-a dus vreo jumătate de trilion, 500de miliarde, să zic numai o parte din PIB-ul ultimilor 20 de ani.Banii ăştia ar trebui să-mi arate ceva. Unde sunt? Eu nu ştiu.

- Asta iarăşi este un foc de paie (arestările de la vămi -n.n.). Şi înainte, în 60 de ani, de când mergeam eu ca jucător detenis sau de hochei în străinătate, în vamă sau în miliţie sau înpoliţie se putea întâmpla să fie şi mere putrede (...) Presa n-artrebui să facă judecăţile pe ecran. Dumneavoastră ar trebui săobligaţi justiţia să aplice legile care sunt foarte bune înRomânia.

- Ar trebui şi opoziţia, şi puterea să stea măcar orele astea degroază pe care le trăim, de criză, la aceeaşi masă. Domnul Băsescuar trebui să-i închidă pe ăia toţi într-o cameră, să-i ţină acolo osăptămână cu pâine şi apă, şi pe urmă când ar ieşi afară, domnulPSD ar avea o cicatrice, domnul liberal doi dinţi mai puţin, domnulPDL ar ieşi fără o mână, dar ar ieşi afară cu un plan Marshall.

- Ar trebui să iei nişte măsuri foarte drastice, nepopulare, pecare Guvernul ăsta văd că a început să le ia, dar târziu, şi-artrebui să începi să faci un lucru aproape de neconceput: sălămureşti liderii sindicali că dacă mergem înainte aşa,sindicaliştii lor o să plătească oalele sparte încă 20 de ani. Netrebuie bani pentru pensii, ne trebuie bani pentru salarii, asalariaţilor de la stat, dar ne trebuie oarecum şi bani pentruviitor.

- Orice prim-ministru, orice Papă ai aduce aici, singur nu poatesă facă nimic. (...) Prin absurd, eu aş fi acceptat să fiuprim-ministru. Mâine dimineaţă aş fi avut cinci nemţi, treifrancezi, doi italieni, nu ştiu câţi englezi, o echipă de 20 deoameni pe care aş fi plătit-o singur din buzunare. Ce-ar fi spusţara? Ăsta a vândut ţara!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO