Analiză

Un an bun pentru stupii romanesti: piata mierii a ajuns la 45 de milioane de euro

29.03.2004, 00:00 143



Apicultura din Romania a inregistrat anul trecut cea mai mare productie din istorie, peste 20.000 tone de miere, in crestere cu 30% fata de anii anteriori. La preturile practicate in acest moment piata de miere se situeaza in jurul a 45-48 milioane de euro. Din cantitatea de miere produsa aproape 11.000 tone se exporta pe pietele europene si americane.



Preturile medii la kilogram, oferite de "Mierea Romaneasca", Asociatia comerciantilor, procesatorilor si exportatorilor, variaza la export intre 2,05-2,15 euro/kg pentru mierea poliflora si de tei, si 3 euro, dar cu o cerere mai slaba, pentru cea de salcam. In tara acestea sunt de 65.000 (1,6 euro) - 75.000 (1,8 euro) lei/kg, respectiv 85.000 (2,1 euro) - 95.000 (2,3 euro) lei/kg la angrosisti, si de 150.000 (3,75 euro) lei/kg, respectiv 200.000 (5 euro) lei/kg en-detail, in orasele mari; in orasele mici pretul scade cu 20.000-30.000 lei/kg. sleadnedt



Conform estimarilor, consumul anual de miere in Romania pe cap de locuitor este in prezent de 300 grame, in comparatie cu cel din tarile dezvoltate unde ajunge la doua kilograme, cel mai mare consumator fiind insa Germania cu 2,8-3 kg. Specialistii sustin ca nivelul foarte mic al consumului de miere in Romania nu este cauzat numai de puterea scazuta de cumparare a populatiei, ci in principal de lipsa unei mai bune si sanatoase educatii alimentare. Una din principalele probleme ale acestei piete o reprezinta producatorii care pot periclita grav exportul de miere prin adaosuri reziduale, antibiotice in special, a caror prezenta in produsele alimentare este privita de autoritatile sanitar-veterinare europene ca foarte nociva pentru consumator din cauza ca un consum regulat in doze mici de antibiotice va obisnui organismul uman, iar atunci cand va fi cu adevarat nevoie de un tratament antibioticele nu-si vor mai putea face efectul.



La nivel mondial, primele cinci tari mari producatoare de miere in 2003 au fost China, cu 180.000 tone, SUA, 90.000 t, Argentina, 85.000 t, Turcia, 60.000 t si Mexic, 52.000 t.



Specialistii cred ca piata de miere are potential de crestere mare, mai ales ca apicultura beneficiaza de fonduri importante din partea Uniunii Europene.



"Iarna asta a fost blanda si a avut suficiente precipitatii care au influentat in bine dezvoltarea vegetatiei si in special a planetelor melifere perene (salcam, tei), asa incat potentialul Romaniei in productia de miere se poate dubla, pentru ca avem conditii naturale care permit cresterea a peste 2 milioane familii de albine. La nivel national este inregistrat in prezent un efectiv de 839.000 de familii de albine, in crestere fata de 2003, cand au fost 700.000", a spus Ion Popescu, directorul tehnic al Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania.



Marea majoritate a familiilor de albine sunt detinute de fermele familiale (99,28%), restul apartinand unor unitati private sau de stat.



Popescu detine 420 de stupi in judetul Giurgiu, producand anual 16-20 tone.



Prima recolta de miere, la sortimentul salcam, este asteptata de apicultori in a doua jumatate a lunii mai, cu o productie cuprinsa intre 15 si 25 kg pe familia de albine. Despre prezenta antibioticelor in miere reprezentantul A.C.A. spune ca este necesar ca apicultorii sa-si revada tehnologiile de crestere si de tratare a familiilor de albine pentru ca niciodata reziduurile medicamentoase sa nu depaseasca limitele de admisibilitate. "Se gasesc insa antibiotice provenite din tratamente aplicate nerational si fara cauzalitate familiilor de albine de catre unii apicultori, mierea aceasta fiind intre 5 si, in unele cazuri, chiar 20 procente din productia nationala." Exportul de miere in strainatate, mai ales in UE, a fost serios afectat in ultima perioada din cauza alinierii la normele de calitate ale Uniunii Europene, adica la cantitatea de antibiotice administrata albinelor.





De ce a pierdut China tiata europeana



In lantul apiculturii romanesti o importanta din ce in ce mai mare o au firmele procesatoare, o veriga de legatura dintre producator si distribuitor.



Firma Eurohonig se ocupa cu colectarea de miere de la apicultori, procesarea primara a acesteia si exportul ei en gross catre mari comercianti, in general din Europa, precum si de informarea apicultorilor despre cerintelor de calitate ale mierii la admiterea in UE, a tehnologiilor de crestere a albinelor care pot duce la imbunatatirea calitatii produselor apicole, dar si cu privire la eficientizarea stupinelor prin introducerea de echipament de ultima generatie.



Pe 2 aprilie, Eurohonig va organiza o manifestare expozitionala in orasul Faget, judetul Timis - Targul Apicol Faget editia I, eveniment care ar trebui sa-i puna fata in fata pe apicultori cu comerciantii de utilaje apicole, echipamente de procesare pentru miere si ceara, scule si unelte apicole, vehicole specializate in transportul stupilor in pastoral, materii prime si materiale, ambalaje pentru miere, material biologic, tratamente, etc. O problema importanta o reprezinta imbunatatirea calitatii mierii, in special in ceea ce priveste contaminarea cu reziduri de antibiotice. "Este cunoscuta situatia Chinei care in anul 2002 nu a inteles sa se conformeze cerintelor UE de a-si imbunatati situatia sigurantei alimentelor produse si prin urmare a fost exclusa de pe piata europeana. Astfel, China, cel mai mare producator mondial de miere a pierdut temporar accesul la cea mai mare piata de desfacere care este spatiul UE, datorita folosirii tratamentelor albinelor cu un medicament interzis in Europa, cloramfenicolul, situatie cu consecinte dramatice pentru apicultura chineza. Evident ca de aici trebuie trase invataminte si la noi, trebuie sa stim ca UE nu glumeste si ca un asemenea embargou asupra mierii din Romania nu este de neimaginat daca nu vom face pasi hotaratori intr-un interval scurt de timp pentru imbunatatirea calitatii mierii produse in Romania, mai ales sub aspectul contaminarii cu antibiotice. Ar fi pacat pentru ca este un moment prielnic pentru apicultori, pretul pe plan mondial este deocamdata stimulativ si el reprezinta o oportunitate in special pentru dezvoltarea exploatatiilor apicole", a spus Constantin Dobrescu, de la Eurohonig.



La Targul apicol se vor prezenta si modalitatile de obtinere a creditelor pentru investitii in apicultura, a accesarii finantarii SAPARD, Eurohonig oferind apicultorilor asistenta pentru completarea cererilor de finantare SAPARD, si intocmirea intregii documentatii necesare a asigurarilor pentru stupine sau a modalitatii de a beneficia de fondurile de calamitate in apicultura.



Anul trecut, Ministerul agriculturii a spus ca va propune acordarea unei subventii de 100.000 lei pentru fiecare familie de albine detinuta de apicultori.





Opt proiecte SAPARD pentru apicultura



Agentia SAPARD, institutie aflata in subordinea Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, are in prezent opt proiecte depuse pentru apicultura, care acum sunt in faza de evaluare pentru a fi declarate eligibile. Proiectele au fost depuse in judetele Dambovita, 2, Tulcea, 2, Valcea, 1, Bihor, 1, Bacau, 1, Braila, 1. Solicitantul participa cu 50% din suma necesara investitiei, restul fiind asistenta financiara nerambursabila SAPARD. Investitorul privat poate apela si la un imprumut bancar, caz in care banca ii va emite o scrisoare de confort.



"Pentru Apicultura, beneficiarii pot obtine finantare pentru achizitionarea de stupi, familii de albine, matci selectionate, vehicole specializate, echipamente de dozare, mixare si ambalare a mierii si a produselor apicole in general si laboratoare de control a calitatii. Este foarte important sa intelegem ca trebuie sa ne adaptam cerintelor Uniunii Europene identificand acele brese prin care putem intra pe piata europeana, iar apicultura este un foarte bun exemplu in acest sens", a declarat Monica Bacila, director general adjunct al Agentiei SAPARD. Programul Special de Pre-Aderare pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (SAPARD) furnizeaza o contributie financiara a Comunitatii Europene pentru sprijinirea tarilor candidate din Europa Centrala si de Est de a adera la Uniunea Europeana si pentru a pregati participarea acestora la Politica Agricola Comuna. Gradul de interventie pentru proiecte fiind de 50% contributie privata si 50% contributie publica SAPARD, din care 75% contributie UE si 25 % din bugetul national. Pentru apicultura, care se situeaza in acelasi capitol cu sericicultura, cresterea ciupercilor, pomii fructiferi, plantele aromatice si broastele si melcii, fondurile alocate sunt de 22,5 milioane euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO