Analiză

ZF 10 ani de la criză. Cum a fost atunci? Ce-am pierdut, ce-am câştigat? Companiile măturate de criză: 20 de firme româneşti lideri de piaţă acum un deceniu au sfârşit în insolvenţă sau faliment

Autor: Dana Ciriperu

12.09.2018, 00:07 1082

Lumea aniversează în septembrie 10 ani de la căderea băncii americane Lehman Brothers, care este considerat punctul de plecare în cea mai mare criză din lume, care a măturat totul în cale.

Fiind martor la acele vremuri, ZF încearcă să aducă la lumină ce s-a întâmplat în 2008 în România, cum au reacţionat cei care au avut decizia şi puterea, începând de la liderii politici, bancheri, antreprenori sau CEO.

♦ Cel mai mare risc al unei restructurări este să vină prea târziu pentru a fi găsite soluţii de ieşire din crizăl Pentru 20 de firme antreprenoriale lider de piaţă în 2008-2009, restructurarea a venit prea târziu.
 

Compania din agro­business In­te­ragro, con­tro­lată de Ioan Ni­culae, cons­truc­torii Romstrade (Nelu Ior­dache), Confort Timi­şoara (Georgică Cornu), distri­buitorii de medicamente Re­lad, Polisano sau ADM Farm, distribuitorul de bunuri de larg consum Astral Impex din Arad, traderul de energie KDF Energy sau retailerul de încălţăminte Leonardo (Florin Panea) erau în 2009 lideri de piaţă în industriile în care ac­tivau, cu afaceri de sute de mi­lioane de lei şi mii de an­gajaţi.

Toate aceste com­panii au fost îngenuncheate de criză, iar o parte din ele au deja eticheta de faliment tre­cută în dreptul businessului la Re­gistrul Comerţului.

Măturate de criză, de an­chete pe­nale în care au fost im­plicaţi acţio­narii, de competiţia cu mari jucători străini, 20 dintre cele mai mari 100 de com­panii antreprenoriale din 2009 nu mai au activitate în pre­zent. Aveau împreună afa­ceri de 12 mld. lei  şi peste 13.000 de angajaţi în 2009, arată datele din Anuarul ZF Cei mai mari jucători din eco­nomie. În 2018, zece dintre ele sunt dizolvate sau în faliment.

Statisticile arată că numă­rul firmelor româneşti care intră în insolvenţă este mult mai mare decât cel al com­paniilor cu acţionariat străin. Consultanţii explică faptul că spre deosebire de firmele cu ca­pital 100% românesc, filia­lele locale ale unor companii străine au acces mai facil la finan­ţare, iar creditele con­tractate de la entităţile afiliate comportă o dobândă mică şi nu au o maturitate fixă de ram­bursare, dar au şi acces la know-how important de la com­paniile-mamă şi tehnologii moderne.

Izbucnirea crizei finan­ciare în 2009 a declanşat moda insolvenţelor pe piaţa locală, cu zeci de mii de firme care alegeau să intre în incapacitate de plată an de an. Datele arată că firmele intrate în insolvenţă în perioada 2010-2017 aveau peste 225.000 de angajaţi, iar cele mai multe dintre ele au trecut prin procese de restructurare care au dus şi la pierderea locurilor de muncă.  Oficialii companiei de consultanţă Coface spun că doar 2% din totalul companiilor care intră în insolvenţă se reorganizează cu succes, iar în acest context, majoritatea lo­cu­rilor de muncă din aceste com­panii sunt pierdute de­finitiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO