Anuar Top Tranzactii 2017

 

2016 a fost cel mai bun an pentru fuziuni şi achiziţii de la criza din 2008 încoace. Au fost 11 tranzacţii de peste 100 de mil. de euro, consemnate de Anuarul Top Tranzacţii, cel mai cuprinzător produs media care descrie piaţa de fuziuni şi achiziţii din România.

În fiecare an, în luna martie, Ziarul Financiar trimite chestionare la avocaţi,  fonduri de investiţii, consultanţi sau firme de audit cu privire la tranzacţiile efectuate în ultimele 12 luni.

În afara de tranzacţiile internaţionale în care sunt implicate firmele de avocatură cu mandat venit din străinătate, relevante pentru “temperatura” pieţei locale de fuziuni şi achiziţii sunt tranzacţiile care au ca şi cumpărător sau vânzător cel puţin un jucător local.

Acestea sunt în număr de peste 150 în ultimele 12 luni, conform datelor primate de la avocaţi şi consultanţi.

Cele mai mari 11 tranzacţii de peste 100 de mil. de euro descriu bine sectoarele din economie care au o creştere accelerate. Astfel, din cele 11 mari tranzacţii, trei sunt în sectorul de retail şi bunuri de larg consum. Creşterea economică din ultimii 5 ani, bazată în principal pe consum şi accelerarea economiei în 2016 şi prima parte a lui 2017, le dau speranţe investitorilor că-şi vor recupera banii rapid.

Acestea sunt achiziţia supermarketurilor Profi de către Mid Europa Partner(533 mil. euro),  Preluarea Ursus de către japonezii de la Asaki(300 mil. euro) şi preluarea centrului commercial Shopping City Sibiu de către sud- africanii de la Nepi(100 mil. euro).

Cinci din cele 11  mari tranzacţii sunt în sectorul energetic (rafinăria Petromidia, 13% din Enel, 30% din E-on Moldova, 6% din OMV-Petrom şi o parte din acţiunile E-ON Distribuţie şi E-ON energie), ceea ce arată că magnitudinea tranzacţiilor din energie nu poate fi depăşită prea uşor de efervescenţa real-estate-ului, a industriei alimentare sau a telecomului.

Mai sunt în top 11 listarea RCS&RDS (210 mil. euro) şi două tranzacţii în imobiliare.

În industria alimentară a fost anul Lactalis care, după preluarea Albalact, la începutul anului trecut, cu 76 mil. de euro, a trecut la achiziţia Covalact, un alt mare jucător de profil, tranzacţie estimată la 30-40 de milioane de euro.

Pentru prima oară în ultimii 15 ani, capul de afiş al tranzacţiilor a fost ţinut de listări pe bursă. Vânzarea a 44% din acţiunile MedLife pe bursă în 2016 şi vânzarea a 25% din acţiunile Digi în 2017 a adus în sfârşit bursa în rolul său de facilitator de tranzacţii şi de acces la companii cu poten]ial a micilor investitori de retail. Ace[tia nu au altfel cum să ia parte la dinamismul economiei, exprimat în fuziuni şi achiziţii la valori din ce în ce mai mari.

Avocaţii şi consultanţii au avut mult de lucru în 2016 şi au şi mai mult în 2017. De acum însă va fi interesant de urmărit în ce măsură îşi vor utiliza ştiinţa deal-urilor pentru a-i consilia şi pe oamenii de afaceri români să intre la cumpărare.

Sorin Pîslaru,
redactor-şef Ziarul Financiar

Ediţiile print sunt valabile în limita stocului disponibil. În cazul în care stocul se epuizează va fi livrată ediţia electronică.


Comanda catalogul mai jos la pretul de 50 de lei, TVA inclus.



AFACERI DE LA ZERO