Anuarul Top Tranzacţii 2018

 

Nu aveţi voi bani să cumpăraţi câte companii putem noi să facem! Este adevărat sau nu în ceea ce priveşte relaţia antreprenori români - investitori străini?

Privind tranzacţiile din 2017, când s-au vândut Betty Ice (îngheţată), Sensi Blue (farmacii), Ecopack (ambalaje), Bitdefender (antivirusi), Supremia (condimente), UI Path (roboţi software) sau Clever Taxi (aplicaţie taximetrie) şi încă circa 230 branduri/active/pachete de acţiuni/companii locale, România arată precum tărâmul fermecat al fuziunilor şi achiziţiilor.

Astrele s-au aşezat într-un mod fericit. Antreprenorii au decis că este momentul să vândă, investitorii s-au gândit că dacă mai întârzie decizia de achiziţie, ori nu mai au timp să crească firmele până la următoarea criză, ori în 2018 sau 2019 preţurile vor fi şi mai mari.

Fiecare are calculele sale într-o tranzacţie şi este fascinant că cine cumpără practic cumpără un viitor pe care cel care vinde nu-l mai vede posibil, dar face tot posibilul să-l vândă cumpărătorului.

Fiecare dintre cei aproape 240 de vânzători de anul trecut  - de companii întregi, pachete de acţiuni la companii, de acţiuni pe bursă, de terenuri, de malluri, de blocuri -  a decis că este un moment bun de vânzare.

Fiecare din cei aproape 240 de cumpărători de anul trecut a considerat că următorii cinci ani vor fi de creştere economică pentru România şi că ceea ce au cumpărat ei va valora şi mai mult în anii următori.

Sau a considerat că firma/industria/softul/aplicaţia/organizaţia în care a investit are valoare, propune pe piaţă un produs unic, care îşi va face loc chiar la nivel mondial.

Evaluarea UI Path, firma românească de roboţi software, la peste un miliard de dolari, şi a Bitdefender la 600 milioane de $ transformă dintr-o dată România într-o ţară capabilă să producă vestiţii “unicorni”, firmele cu o valoare de piaţă de peste un miliard de dolari. 

Firmele româneşti de IT şi nu numai vor beneficia de haloul UI Path/Bitdefender când se vor face următoarele tranzacţii. Ştacheta a fost ridicată sus de tot, contextul a devenit mai favorabil ca niciodată.

Top Tranzacţii 2018, care acoperă 2017 şi primele trei luni din 2018, este un produs unic pe piaţa românească. Conţine toate detaliile public posibile despre aproape 240 de tranzacţii: vânzători, cumpărători, consultanţi, avocaţi, bancheri de investiţii implicaţi, valoarea tranzacţiei.

Aici orice mic detaliu valorează enorm. Lumea fuziunilor şi achiziţiilor este specială. O singură vorbă aruncată meşteşugit, o strângere de mână mai firavă sau o informaţie pe sub masă poate arunca în aer un deal de zeci de milioane de euro.

Au existat cazuri când au fost tranzacţii date peste cap de informaţiile publicate în dimineaţa closing-ului, pentru că vânzătorul a constatat că un competitor al său vânduse la un multiplu de Ebitda (un fel de profit operaţional) de 10, iar el se pregătea să vândă la un multiplu de 7.

Pentru un antreprenor o tranzacţie este în general momentul culminant al vieţii sale de business. Este ca în ziua nunţii. Bineînţeles, nu este cazul excepţiilor aici, cu antreprenorii (sau soţiile) în serie.

Din acest punct de vedere, în 2017 a fost carnaval, o nuntă continuă. Cu aproape 240 de tranzacţii numărate de Ziarul Financiar, în valoare de 5 miliarde de euro, record istoric pentru piaţa românească, 2017 va rămâne în istorie.

Banii încasaţi în 2017 vor constitui nucleul primelor fonduri de investiţii cu capital românesc. De abia acum va începe istoria capitalului privat românesc profesionist. Este etapa a doua a dezvoltării – când capitalul din investiţii strategice devine capital financiar, capital mobil.

Abia acum capitatul privat românesc capătă conştiinţă de sine – când antreprenorii stau în faţa conturilor cu zeci de milioane de euro şi se întreabă: “şi acum ce fac?”.

Iar  această conştiinţă de sine va fi motorul transformărilor politice şi sociale ale României din perioada următoare.

Mai multe detalii în anuarul Top Tranzacţii 2018, a XIII-a ediţie.

 

Ediţiile print sunt valabile în limita stocului disponibil. În cazul în care stocul se epuizează va fi livrată ediţia electronică.

Comandă anuarul mai jos la preţul de 500 de lei, TVA inclus.



AFACERI DE LA ZERO