Austria

Ambasadorul Austriei la Bucureşti: România se dezvoltă în mod constant. Criza era o povară mult mai mare în 2010 decât este acum

Ambasadorul Austriei la Bucureşti: România se dezvoltă în mod constant. Criza era o povară mult mai mare în 2010 decât este acum

Autor: Andreea Neferu

26.10.2012, 00:07 780

Austriecii rămân în continuare interesaţi de piaţa ro­mâ­nească, cele mai recente exemple în acest sens fiind in­vestiţiile în energie rege­nerabilă ale companiei Verbund, centrala pe gaz de la Brazi a companiei Petrom, turnul de birouri Sky Tower dezvoltat de Raiffeisen Evolution, care va fi de altfel şi cea mai înaltă clădire din România, şi centrul de procesare a oţelului de la Giurgiu al companiei Voestalpine.

"În ziua de azi, economia austriacă este pu­ternic legată de cea românească. Relaţia e mai apropiată decât ar crede mulţi. Mai sunt investitorii austrieci interesaţi de Ro­mânia? Eu cred că da", spune am­ba­sadorul Austriei la Bucureşti Michael Schwar­zin­ger. El adaugă că unele dintre cele mai im­por­tante investiţii desfăşurate vreodată de austrieci s-au derulat în Ro­mâ­nia şi că destul de multe com­panii austriece au interese de afaceri puternice în Ro­mânia. "Astfel, per­formanţa eco­nomiei ro­mâ­neşti are o influenţă puternică asupra profitabilităţii lor (com­pa­niilor austriece - n. red.)", afirmă ambasadorul.

Până în prezent, valoarea investiţiilor austriece în România se ridică la peste 10 miliarde de euro, potrivit datelor oferite de ambasador. De altfel, cea mai mare companie de pe plan local, OMV Petrom, cu afaceri de aproape 5,3 mi­liarde de euro la nivel de grup anul trecut, are acţionar majoritar de origine austriacă.

"Există foarte mult capital (austriac pe piaţa locală - n. red.), iar prezenţa acestuia poate fi observată foarte uşor. Un lucru im­por­tant este că vorbim de angajamente stabile şi ferme, care ajută economia şi mediul social din România(...) Antre­pre­norii austrieci au fost, în multe feluri pionieri, fiind primii străini care au investiti în anumite sectoare din România", afirmă Schwarzinger.

O altă latură importantă a relaţiei dintre România şi Austria este repre­zen­tată de schimburile comerciale, care depăşesc 3 miliarde de euro anual. Austria a fost anul trecut al 7-lea cel mai mare partener al României la importuri şi al 12-lea în ceea ce priveşte expor­tu­rile, potrivit datelor de la Institutul Na­ţional de Statistică. Astfel, în 2011 Ro­mânia a realizat exporturi către Austria de peste un miliard de euro, în timp ce valoarea importurilor s-a ridicat la puţin peste 2,1 miliarde de euro.

"Importurile Austriei din Ro­mânia se dezvoltă mult mai dinamic decât exporturile noastre către România, astfel că lucrurile nu stau chiar atât de rău", spune Schwarzinger.

El a fost numit am­basador al Austriei în România în oc­tom­brie 2010, moment în care eco­nomia locală se confrunta din plin cu criza şi era nevoită să adopte o serie de mă­suri de aus­teritate. "România se dezvoltă în mod constant, iar în 2010 criza financiară mondială era o povară mult mai mare decât este în prezent. Astăzi, speranţa este ca măsurile de austeritate să fie eli­mi­nate treptat".

Cu toate acestea, Schwarzinger apreciază că economia românească este în continuare în urmă din mai multe puncte de vedere. "Date fiind dotările şi resursele naţionale, geografia şi con­diţiile de climat avan­tajoase, România ar trebui să aibă performanţe mult mai bune. Uriaşul potenţial e uşor de văzut peste tot. E greu să ierarhizezi măsurile bune de luat. Orice măsură în direcţia potrivită va fi demnă de apreciere.

Ce măsuri ar trebui să ia România pentru a se asigura că va atrage şi în anii următori investiţii străine? "Un cadru stabil de lucru ar fi de ajutor. Schimbările haotice nu fac decât să irite şi să pună procesele economice în dificultate. Orice stat ar trebui să se comporte ca un cumpărător pe care te poţi baza şi ca un bun-platnic. Arieratele masive otrăvesc economia", explică Schwarzinger.

El mai spune că oamenii de afaceri români ar trebui să studieze mai mult modelul de management american şi asiatic, care s-a dovedit în ultimii ani a fi cel mai de succes la nivel mondial. "Cu toate acestea, consider că şi filozofia şi valorile europene continuă să ofere repere bune", afirmă ambasa­dorul austriac.


Cine este Michael Schwarzinger

  • Are 57 de ani.

  • A absolvit Universitatea Innsbruck, având studii de germanistică şi anglistică. De asemenea, este doctor în filologie şi a studiat la Academia Diplomatică din Austria.

  • În 1986 începe să lucreze pentru Ministerul federal al Afacerilor Externe din Austria.

  • A lucrat, de-a lungul timpului, în cadrul ambasadelor Austriei din Berna şi Bucureşti.

  • Între 2001 şi 2006 a fost ambasadorul Austriei în Lituania

  • Începând din octombrie 2010, este ambasadorul Austriei în România şi Republica Moldova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO