Austria

Au evitat insolvenţele şi rămân cei mai mari jucători străini din imobiliare

Au evitat insolvenţele şi rămân cei mai mari jucători străini din imobiliare

Sky Tower din zona Floreasca. Foto Silviu Matei

Autor: Cristi Moga

26.10.2012, 00:06 538

Companiile din Austria rămân cei mai mari investitori străini din imobiliarele româneşti, piaţă în care în unele cazuri au continuat să investească inclusiv în criză. Poate mai important decât acest lucru este faptul că jucătorii din piaţa de real estate de la Viena nu au fost im­pli­caţi în insolvenţe sau falimente răsunătoare în aceşti ani, în care zeci de proiecte imobiliare au ajuns în incapacitate de plată.

Potrivit estimărilor ZF, austriecii au în România active imobiliare de peste două miliarde de euro, jumătate din sumă fiind reprezentată de portofoliul grupului Immofinanz, un gigant care deţine circa 200.000 de metri pătraţi de birouri în Bucureşti, patru centre comerciale în ţară şi terenuri pentru construirea a peste 10.000 de locuinţe prin intermediul com­paniei Adama, cumpărată integral în 2011.

Pe segmentul de birouri un alt jucător important austriac este CA Immo, grup cu un portofoliu local de 350-400 de milioane de euro, format în special din centre de afaceri din Bucureşti, precum Opera Center, Europe House, Riverplace (Sema Parc) sau Bucharest Business Park. CA Immo are terenuri şi pentru alte proiecte de birouri, în zona Grozăveşti şi pe Barbu Văcărescu, dar în ultimii ani compania a adoptat o atitudine conservatoare, astfel că a spus "pas" investiţiilor.

Cei mai activi în criză au fost cei de la Raiffeisen Evolution, companie care în ultimii doi ani a ridicat cea mai înaltă clădire din ţară - turnul cu 36 de etaje Sky Tower din zona Floreasca, intrat în portofoliul Raiffeisen Property -, iar în toamna anului viitor ar trebui să finalizeze mallul Promenada din aceeaşi zonă.

Un alt centru comercial din Capitală deţinut de austrieci este Sun Plaza, la Piaţa Sudului, proiect aflat în portofoliul companiei S Immo, în acţionariatul căreia se află şi grupul Erste.

De altfel, toate băncile austriece prezente în România au şi un braţ de investiţii imobiliare - Raiffeisen - Raiffeisen Evolution, Erste - S Immo, UniCredit - CA Immo, Volksbank - Pre­miumred (actualul VB Real Estate) -, astfel că acesta poate fi considerat un "model" pentru evitarea situaţiilor de incapacitate de plată de către jucătorii din imobiliare.

Cu toate acestea, nici afaceri antre­prenoriale din real estate cu acţionariat austriac cum sunt Soravia (dezvoltatorul proiectului Metropolis) sau S+B Gruppe (Pipera Business Tower şi Magheru One) nu s-au confruntat cu situaţii de insolvenţă, semn că austriecii au venit cu planuri pe termen lung în imobiliare locale, ţinând cont că nici nu au realizat exit-uri semnificative în aceşti ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO