Austria

Au rădăcini puternice în industria financiară

Au rădăcini puternice în industria financiară

Austriecii de la Erste Group s-au instalat în 2006 în sistemul bancar local direct pe primul loc prin preluarea BCR pentru 3,75 miliarde de euro

Autor: Ciprian Valentin Botea

26.10.2011, 00:07 767

Băncile austriece contro­lează o treime din siste­mul bancar local, subsi­diarele acestora având sub administrare active de peste 26 de miliarde de euro la jumătatea acestui an. Trei dintre băncile locale de top - BCR, Raiffeisen şi Volksbank - primesc directive de la Viena.

România este a doua mare piaţă din lume pentru băncile austriece, care au o expunere locală totală de peste 30 mld. euro, ceea ce echivalează cu 10% din Produsul Intern Brut (PIB) al Austriei.

Austria este urmată în clasamentul privind expunerile locale de Grecia (cu 17% din activele totale) şi la mare distanţă de Franţa şi Italia. Interesul bancherilor de la Viena faţă de ceea ce se întâmplă la Bucureşti este foarte mare, nu de puţine ori aceştia s-au arătat critici la adresa anumitor decizii luate de autorităţile române.

În contextul turbulenţelor finan­ciare care se ţin lanţ în Europa, greutatea expunerii băncilor dintr-o ţară faţă de economii străine capătă mult mai multă greutate, interconec­tarea prin fluxuri de bani antrenând riscuri reciproce: dacă România reintră în recesiune, sistemul bancar austriac are o problemă.

Datele publicate de Banca Regle­mentelor Internaţionale (BRI) arată că grupurile financiare austriece şi-au majorat expunerea pe România cu circa o jumătate de miliard de euro în primele trei luni din 2011, în condiţiile în care băncile din Grecia şi Franţa şi-au redus expunerea locală.

Astfel, austriecii de la Erste - care deţin cea mai mare bancă locală, BCR - au continuat să finanţeze şi sectorul privat şi statul, atât prin intermediul BCR, dar şi direct. Activele BCR reprezintă peste 8% din activele totale ale Erste, în timp ce în cazul Raiffeisen activele locale au o pondere de 4,5% din activele totale ale grupului.

Spre deosebire de băncile austriece, competitorii europeni au o expunere mai mică pe România. De exemplu, afacerile locale au o pondere de numai 1% din activele totale ale francezilor de la Société Générale, care deţin a doua bancă locală - BRD, cu active de peste 11 mld. euro la sfârşitul lunii iunie.

Marile grupuri financiare euro­pene, inclusiv cele austriece, şi-au menţinut relativ constantă expunerea locală în perioada crizei după ce şi-au luat acest angajament la începutul lui 2009.

Nouă grupuri financiare cu prezenţă semnificativă pe plan local au negociat în primăvara lui 2009 cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană un aranjament privind menţinerea expunerii pe România. Aranjamentul a încetat în luna martie a acestui an, dar nu au urmat ieşiri de fonduri substanţiale.

Băncile europene aveau la finalul primului trimestru o expunere de 109,4 mld. dolari (77,6 mld. euro) pe România - adică 97,5% din expunerea străină pe România, potrivit celui mai recent raport publicat de BRI.

Cea mai mare expunere pe Ro­mâ­nia o au băncile din Austria, cumulând circa 38,2% din expunerea totală, urmate de Grecia - 19,7%, Franţa - 11,4%, Italia - 12,3% şi Olanda - 6,9%.

Metodologia utilizată de BRI face ca în valoarea expunerilor să fie luată în considerare valoarea totală a activelor subsidiarelor locale ale grupurilor străine, chiar dacă o bună parte din acestea sunt finanţate local şi nu reprezintă împrumuturi transfron­ta­liere.

Asigurătorii austrieci au o treime din piaţă

Companiile de asigurări controlate de austrieci au înregistrat în primul semestru afaceri de 1,19 mld. lei (echivalentul a 280 mil. euro) pe segmentul asigurărilor generale, ceea ce reprezintă aproape 37% din totalul primelor brute subscrise pe această piaţă. Grupul austriac VIG deţine pe piaţa asigurărilor generale trei jucători mari - Omniasig, Asirom şi BCR Asigurări - cu afaceri cumulate de 990 milioane de lei după primele şase luni din acest an. Austriecii se află în acest moment în prin proces de consolidare a operaţiunilor locale, urmărind să creeze cel mai mare asigurător local, cu o cotă de piaţă de 21%, din fuziunea Omniasig cu BCR Asigurări. VIG mai deţine pe piaţa românească şi BCR Asigurări de Viaţă, a doua companie din piaţa asigurărilor de viaţă. Celălalt grup austriac cu prezenţă semnificativă pe piaţa locală a asigurărilor este Uniqa, care deţine o companie cu afaceri de 200 milioane de lei în primul semestru. Pe segmentul asigurărilor de viaţă activează o altă companie austriacă, Grawe, cu afaceri de 28 milioane de lei în primele şase luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO