Austria

Austriecii au rădăcini puternice în industria financiară: expunerea pe sistemul bancar urcă la 30 mld. euro

Austriecii au rădăcini puternice în industria financiară: expunerea pe sistemul bancar urcă la 30 mld. euro

Autor: Ciprian Botea

26.10.2012, 00:06 647

Austria este urmată în clasamentul privind ex­punerile locale de Grecia (cu 13% din activele totale) şi la mare distanţă de Franţa şi Olanda. Interesul bancherilor de la Viena faţă de ceea ce se întâmplă la Bucureşti este foarte mare, având în vedere că expunerea lor pe piaţa locală echivalează cu 10% din Produsul Intern Brut (PIB) al Austriei.

Greutatea expunerii băncilor dintr-o ţară faţă de economii străine a capătat mult mai multă greutate în contextul tur­bulenţelor financiare din Europa ultimilor ani, interconectarea prin fluxuri de bani antrenând riscuri reciproce. Datele publicate de Banca Reglementelor Inter­naţionale (BRI) arată că grupurile finan­ciare austriece şi-au menţinut expunerea pe România în primele şase luni din acest an la circa 29 mld. euro.

Dependenţa pieţei locale de băncile austriece a fost cauza unui episod tensionat la începutul anului, când banca centrală a Austriei a anunţat un set de măsuri de restricţionare a poziţiei băncilor austriece în regiunea Europei Centrale şi de Est. Măsurile vizau frânarea creditării în funcţie de atragerea de finanţări la nivel local, în condiţiile în care subsidiarele locale ale băncilor austriece s-au bazat multă vreme pe finanţarea atrasă de la băncile-mamă.

Austriecii deţin cea mai mare bancă locală după activele deţinute - BCR, pentru care au plătit în 2006 un preţ record de 3,75 mld. euro. Erste a achiziţionat atunci 62% din BCR, iar anul acesta şi-a majorat participaţia la 92%, ceea ce reflectă interesul încă mare al austriecilor pentru piaţa locală. Activele BCR reprezintă peste 8% din activele totale ale Erste.

Spre deosebire de băncile austriece, competitorii europeni au o expunere mai mică pe România. De exemplu, afacerile locale au o pondere de numai 1% din activele totale ale francezilor de la Société Générale, care deţin a doua bancă locală - BRD, cu active de aproape 11 mld. euro la sfârşitul lunii iunie. Marile grupuri financiare europene, inclusiv cele austriece, şi-au menţinut relativ constantă expunerea locală până recent, dar în ultima perioadă au început să se înregistreze ieşiri de bani din ţară.

Menţinerea expunerilor în perioada crizei s-a datorat unui angajament pe care şi l-au luat marile grupuri străine la începutul lui 2009. Nouă grupuri financiare cu prezenţă semnificativă pe plan local au negociat în primăvara lui 2009 cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană un aranjament privind menţinerea expunerii pe România. Aranjamentul a încetat în luna martie a anului trecut şi de atunci expunerile au început să scadă, chiar dacă nu vertiginos.

Expunerile totale consolidate (atât ale subsidiarelor, cât şi ale băn­cilor-mamă) se ridicau la 82 mld. euro la jumătatea acestui an, în scădere cu circa 700 mil. euro comparativ cu nivelul înregistrat la sfârşitul lui 2011, potrivit datelor publicate de BRI. Astfel, pericolul unei reduceri bruşte şi dezordonate a expunerilor deţinute de băncile din zona euro pe piaţa românească nu s-a materializat în prima jumătate a acestui an, principalii jucători cu prezenţă locală reuşind să-şi îndeplinească obligaţiile de consolidare a capitalurilor fără să provoace şocuri.

Totuşi, pe piaţă s-au acumulat din ce în ce mai multe semnale că în România nu mai intră finanţări noi în valută prin canalele bancare, puţinele excepţii fiind câteva linii de credit aprobate de instituţii financiare internaţionale precum BEI, BERD sau IFC. Astfel se explică şi încercarea unor bănci de a impulsiona creditarea în lei - singura componentă a creditului privat care a rămas pe creştere.



Asigurătorii austrieci au o treime din piaţă

Companiile de asigurări controlate de austrieci au înregistrat în primul semestru afaceri de 1,3 miliarde de lei (echivalentul a 295 mil. euro) pe segmentul asigurărilor generale şi de viaţă, ceea ce reprezintă peste o treime din totalul primelor brute subscrise pe această piaţă. Grupul austriac VIG deţine pe piaţa asigurărilor trei jucători mari - Omniasig, Asirom şi BCR Asigurări de Viaţă - cu afaceri cumulate de peste un miliard de lei după primele şase luni din acest an. Austriecii şi-au consolidat anul acesta afacerile locale prin fuziunea dintre Omniasig şi BCR Asigurări, care a creat cel mai mare asigurător local. Asirom este, de asemenea, un jucător de top cinci din piaţa asigurărilor generale, în timp ce BCR Asigurări de Viaţă este a doua companie din piaţa asigurărilor de viaţă. Celălalt grup austriac cu prezenţă semnificativă pe piaţa locală a asigurărilor este Uniqa, care deţine o companie cu afaceri de 220 milioane de lei în primul semestru. Pe segmentul asigurărilor de viaţă activează o altă companie austriacă, Grawe, cu afaceri de 27 milioane de lei în primele şase luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO