Austria

Constructii - Gigantii austrieci din constructii: Cheia dezvoltarii este la autoritati

Constructii - Gigantii austrieci din constructii: Cheia dezvoltarii este la autoritati
25.10.2009, 15:59 485

Cei mai mari constructori din Austria - Strabag, Porr, Alpinesau Swietelski- au deja afaceri de sute de milioane de euro pepiata locala, majoritatea din contracte de reabilitare ainfrastructurii feroviare si rutiere. Daca in ultimii ani auinvestit masiv in achizitii si in dezvoltarea activitatilor de pepiata locala, austriecii intentioneaza sa reduca ritmul extinderii,pana in momentul cand va fi stabilitate la nivelul factorilor dedecizie din domeniul politic si financiar.

"Pe termen mediu, ne vom concentra pe consolidarea liniilor debusiness incepute, respectiv infrastructura, mediu, civil siindustrial. In conditiile in care vor fi semnale pozitive, vomcontinua expansiunea regionala. In acest moment avem deschisesucursale in Targu-Mures si Timisoara si vor urma cu probabilitatecrescuta Constanta si Iasi", a declarat Ionel Giuglea, directorulgeneral al Alpine Romania, subsidiara locala a grupului austriacAlpine, un business de 3,5 mld. euro in 2008.

In ultimii cinci ani, Alpine, cu afaceri de 80 mil. euro in2008, a investit peste 25 mil. euro in Romania si a creat peste 500de locuri de munca direct si circa 1.500 indirect, potrivitpropriilor estimari, investind in sediul propriu, IT, dotaremecanizare, statii de asfalt, cariere si traininguri.

Grupul austriac Strabag, cu afaceri anuale de 13,7 mld. euro in2008, afirma ca businessul de pe piata romaneasca se va reduceputernic anul acesta din cauza scaderii numarului de licitatiipentru proiecte de infrastructura si a faptului ca pe unele le-apierdut.

"Incercam sa pozitionam Strabag SRL- principala subsidiara dinRomania - ca o companie locala, care sa lucreze in toate sectoareleconstructiilor, in special in cel de drumuri. Insa in acest sectordepindem de bugetul pe care il va aloca Guvernul. Anul acestabusinessul nostru a fost afectat de scaderea numarului de licitatiiorganizate pentru lucrari de infrastructura", afirma reprezentantiiStrabag.

Austriecii detin pe piata locala companiile Strabag, DrumcoTimisoara, ARL Cluj si Carb Brasov. Strabag a realizat in primulsemestru o cifra de afaceri de 66,3 mil. euro, in scadere cu 31,5%fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce portofoliulde comenzi s-a restrans cu 16,6%, pana la 225,4 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO