Austria

Deţin 2 din cele 10 fabrici de zahăr din România

Deţin două din cele zece fabrici de zahăr pe care le mai are România

Autor: Gabriel Razi

26.10.2011, 00:06 2056

Austriecii de la Agrana controlează două din ultimele zece fabrici care mai produc zahăr pe piaţa locală, după ce în ultimii 20 de ani România a pierdut în medie o fabrică pe an.

Agrana deţine în România unităţi de producţie a zahărului la Roman şi Buzău, o fabrică de amidon la Ţăndărei, dar şi o fabrică de sucuri concen­tra­te în Vaslui. Afacerile austrie­ci­lor de la Agrana pe piaţa locală se ridicau la finalul anului trecut la 150 mil. euro, în creştere cu 4% faţă de 2009, însă sub cifra de afa­ceri de 166 mil. euro din 2008, po­trivit rapoartelor remise Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Agrana operează însă în România pe o piaţă în scădere, având în vedere că înainte de integrarea în UE România a negociat o cotă de zahăr de circa 110.000 de tone de zahăr din sfeclă şi o cantitate de 330.000 de tone pentru pro­cesarea zahărului brut, în condiţiile în care con­sumul intern de zahăr se cifrează la 550.000-600.000 de tone în fiecare an.

Odată cu primul an de la integrare semnele pro­blemelor din anii anteriori au început să se vadă în profiturile Agrana, dar şi ale altor jucă­tori, acestea reducându-se la jumătate.

Totuşi cei mai loviţi au fost jucătorii mai mici, mulţi dintre aceştia fiind nevoiţi să închidă porţile. În acest context, austriecii de la Agrana nu au stat cu mâinile în sân şi au ocupat locul liber de pe piaţă. Astfel, anul trecut com­pania a ajuns să producă sau să rafineze în total 240.000 de tone de zahăr, circa jumătate din consumul intern.

"Criza de lichiditate a afectat piaţa bunurilor de consum din România. În acest context valoarea vânzărilor de zahăr pe piaţa internă a scăzut cu peste 20% faţă de anul precedent. Pentru a compensa, compania s-a orientat către export", se arată într-un raport al companiei.

Agrana intră în competiţie pe piaţa locală cu alte companii mari precum Lemarco sau Cristal-Diamant, dar şi cu jucători mai mici precum Zahărul Călăraşi, Zahăr Corabia sau Zahăr Luduş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO