Austria

Interviu - Ambasadorul Austriei: Privatizarile au adus Romaniei o dezvoltare sporita

Interviu - Ambasadorul Austriei: Privatizarile au adus Romaniei o dezvoltare sporita
25.10.2009, 15:14 46

"Imediat dupa caderea Cortinei de Fier, economia austriaca s-aangajat in noile piete din Europa Centrala si de Est. Investitiile,care de la inceput au avut mult succes, s-au concentrat mai intaiasupra statelor vecine Austriei, Cehoslovacia de atunci, Ungaria,Slovenia, mai tarziu si Polonia. Din anul 2000 au inceputinvestitiile firmelor austriece si in Romania si Bulgaria, statecare intre timp au aderat la Uniunea Europeana. Experienta pe careaceste firme au dobandit-o pe primele piete din Europa Centrala side Est s-a dovedit a fi foarte benefica", spune Martin Eichtinger,ambasadorul Austriei la Bucuresti.

Dincolode experinta acumulata in tarile vecine Austriei, care s-a doveditde mare ajutor in ceea ce priveste piata locala, a mai contat unlucru pentru succesul austriac: profilul investitorului pentru cain lupta pentru cucerirea domeniilor cheie din Romania auparticipat si alti adversari redutabili.

"Contactele mele din Romania imi confirma ca firmele austriecesunt apreciate si cautate pentru seriozitate, salariile bune sipentru formarea profesionala buna pe care le ofera colaboratorilorlor", este de parere Eichtinger.

Companiile austriece au reusit in ultimii ani sa cumpere pachetemajoritare la toate companiile lideri de piata din Romania prinintermediul proceselor de privatizare. Printre cele mai maricompanii care sunt controlate acum de austrieci se numara Petrom,cea mai mare companie locala, si Banca Comerciala Romana, cea maimare banca din sistem.

Eichtinger este de parere ca privatizarile care au avut loc inRomania in ultimii ani au trasformat mari intreprinderi de stat incompanii profitabile care au avut numai de castigat prin transferulde know-how.

"Decizia Guvernului Romaniei, mai ales incepand cu anul 2000, dea accelera privatizarile a adus Romaniei o dezvoltare sporita, pecare aceasta nu ar fi putut-o atinge singura", este de parereEichtinger.

Dincolo de extinderea prin privatizari, austriecii s-au impus siin domenii precum industria mobilei, sectorul auto, imobiliare siconstructii.

"Conform calculelor noastre, investitiile austriece incepand cuanul 1990 insumeaza in jur de 12 mld. euro. Acest lucru face dinAustria cel mai mare investitor strain in Romania. In total exista5400 de firme romanesti cu participare austriaca, nu avem insa dateexacte privind cifrele lor de afaceri", spune ambasadorul.

Criza trece, firmele austriece raman

Eichtinger spune ca actuala situatie economica si-a pus amprentasi asupra firmelor austriece, in special asupra celor active pepiata imobiliara si pe cea de constructii. Cu toate acestea,interesul pentru piata locala se mentine.

"In principiu, firmele austriece sunt hotarate sa isi continuemarele angajament pe pietele din Romania. Ele au venit in Romaniapentru a fi active pe durata lunga. Ele recunosc potentialul mareal pietei romanesti si anticipeaza, odata cu incheierea crizei, orevenire rapida la o crestere economica peste media europeana",spune Eichtinger.

Ambasadorul este de parere ca iesirea din criza va fi adusa deaccelerarea dezvoltarii infrastructurii concomitent cu continuareainvestitiilor in educatie si cercetare.

"Pe de o parte ar trebui numite (ca strategii anticriza - n.r.)masurile de stimulare conjuncturala, cum ar fi o accelerare adezvoltarii infrastructurii, folosind toate mijloacele dinfondurile structurale. Investitiile in infrastructura rurala, inindustria de prelucrare a alimentelor si in agricultura romaneascaar avea si ele un efect de stimulare si ar micsora si importurilede alimente de care are nevoie Romania. Pe termen mediu ar trebuicontinuate investitiile in educatie, cercetare si dezvoltare pentrua spori viitorul potential al economiei romanesti", spuneEichtinger.

Revenirea economiei locale va avea loc in decursul celei de-adoua jumatati a anului viitor, asa cum indica majoritateaanalizelor.

"Parerile sunt divergente asupra faptului cat de repede va puteaRomania atinge rata de dezvoltare mare pe care a avut-o in anii dedinaintea crizei. In punctul acesta sunt optimist si cred ca suntsanse pentru orevenire rapida. In favoarea acestui lucru pot fi amintite nevoiade recuperare pe care Romania o are in multe domenii, precum siinteresul investitorilor straini, care in principiu exista si incontinuare", adauga Eichtinger.

Ambasadorul spune totodata ca actuala situatie politica dedinaintea alegerilor prezidentiale nu are vreun impact asupraplanurilor de expansiune ale companiilor austriece, ci mai degraba,acest tempo redus este cauzat mai ales de criza economica.

Energia, domeniu cheie de investitii

Unul dintre domeniile-cheie in care se vor concentra si incontinuare investitiile austriece va fi energia, acolo undesingurul producator national de petrol si gaze, Petrom, estecontrolat din 2004 de catre grupul petrolier OMV. Sosirea OMV inactionariatul Petrom a produs o schimbare radicala in companie,aceasta trecand de la pierderile de 240 de milioane de euro pe carele avea in anul privatizarii la profituri de sute de milioane deeuro generate mai ales prin intermediul miliardelor de euro pe careaustriecii le-au adus in companie. Mai mult, Petrom va deveni siproducator de energie electrica, avand acum in dezvoltare ocentrala de 860 MW, mai mare decat un reactor de la Cernavoda, peplatforma rafinariei de la Brazi.

"Domeniul energiei este intr-adevar un domeniu-cheie pentruinvestitorii austrieci. Acest fapt vizeaza nu numai domeniulpetrolului si al gazului, ci si investitii in domeniul energieiregenerabile cum ar fi energia eoliana, hidroenergia si cea pe bazade biomasa. In acelasi timp firme austriece sunt si producatori sifurnizori importanti de echipament pentru firmele care activeaza inacest domeniu".

Potrivit ambasadorului, pentru domeniul energiei regenerabile vafi nevoie de legi adecvate care sa completeze actuala legislatiepentru a oferi siguranta investitorilor.

"Guvernul Romaniei a recunoscut definitiv importanta mare pecare o are sectorul energiei regenerabile pentru viitorul energieiin Romania. Acest domeniu ar trebui sa aiba importanta prioritarasi pentru viitoarea munca guvernamentala", a conchisEichtinger.

Sfaturi de ambasador pentruiesirea dincriza

  • Accelerarea dezvoltarii infrastructurii prin utilizareafondurilor structurale
  • Investitii in industria de prelucrare a alimentelor si inagricultura pentru a micsora importurile
  • Investitii in educatie, cercetare si dezvoltare

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO