Austria

Nu există sector în care firmele austriece să nu activeze în România

Nu există sector în care firmele austriece să nu activeze în România

Autor: Andreea Neferu, Cristina Rosca

25.10.2010, 23:15 495

"Înfiecare zi şase firme austriece se interesează de mediul debusiness din România", afirma în urmă cu circa o lună RudolfLukavsky, consilierul comercial al Ambasadei Austriei din România."Practic, nu există niciun domeniu în care firmele austriece să nuactiveze în România."

Companiile austriece consideră în continuare România odestinaţie de afaceri cu potenţial, în pofida problemelor economicecu care se confruntă încă ţara noastră, însă vor mai multătransparenţă din partea autorităţilor şi îmbunătăţireainfrastructurii, a spus Lukavsky într-un interviu acordat cu ocaziazilei naţionale a Austriei.

"Este crucial ca România să asigure un mediu de afaceri stabil.În acest sens, companiile austriece doresc mai multă transparenţă,eficienţă şi consistenţă în ceea ce priveşte activitateaadministraţiei publice, în special în cazul achiziţiilor publice,precum şi o îmbunătăţire substanţială a infrastructurii", a spusRudolf Lukavsky.

Chiar dacă România încă mai are de suferit din cauza crizei,ţara noastră rămâne în continuare o importantă destinaţie debusiness pentru companiile austriece. "În prezent, România estepentru companiile austriece, o piaţă care întâmpină dificultăţi,dar care are un potenţial ridicat", a declarat consilierulcomercial al ambasadei austriece.

Aproape 6.000 de firme austriece în România

Înprezent, în România există 5.830 de firme cu capital austriac,dintre care 1.000 sunt investitori austrieci activi. Acestecompanii au creat pe piaţa locală circa 100.000 de locuri demuncă.

Tot ele au investit anul trecut în ţara noastră 500 de milioanede euro, iar oficialii Ambasadei Austriei la Bucureşti se aşteaptăla o valoare similară a investiţiilor şi în acest an.

Stocul investiţional total, respectiv investiţiile realizate dejucătorii austrieci în România după 1990, este de 10 miliarde deeuro sau 20% din totalul investiţiilor realizate în ţara noastră înaceastă perioadă. Austria se menţine astfel pe prima poziţie întopul investitorilor străini din România. În 2008, pe podium auurcat Austria, Olanda şi Germania.

"Austria este unul dintre principalii investitori din România,şi s-a menţinut în această poziţie mai mulţi ani. Stoculinvestiţional este de 10 mld. euro, iar cea mai mare parte ainvestiţiilor au fost realizate în perioada 2006-2008", afirmăLukavsky.

Printre cei mai importanţi investitori se numără OMV,Raiffeisen, Vienna Insurance Group, Erste, Baumit, BauMax, Biogestşi Voestalpine.

Prezenţe austriece şi înainte de '89

România şi Austria au avut parte de beneficii de pe urmarelaţiilor comerciale mutuale. "Ca în orice relaţie de afaceri lanivel internaţional, parteneriatele din cadrul proiecteloraustro-române se bazează pe sinergii datorate colaborării.Cunoştinţele despre mediul local micro şi macroeconomic dinperspectivă română au fost completate de know-how-ul şi decunoştinţele specifice fiecărui sector, din partea Austriei",conchide Lukavsky.

Până la mijlocul anilor 1990, relaţiile economice dintre Austriaşi România s-au menţinut la un stadiu latent. În 1995 cele douăţări au încheiat un tratat bilateral pentru liberalizareacomerţului şi investiţiilor. La scurt timp după acest eveniment,1.000 de firme aveau reprezentanţe în România. Volumulinvestiţional de la acel moment era de 171 mil. dolari, aproape unsfert din totalul investiţiilor externe. În perioada 1997-2003numărul firmelor s-a dublat, iar volumul investiţiilor a crescut cu151 mil. dolari.

Din 2004 până în 2008, creşterea a fost mai alertă, anual fiindînregistraţi circa 600 de noi investitori austrieci. În 2009, încondiţiile crizei financiare actuale numărul jucătorilor a crescutcu doar 209.

În pofida relaţiilor economice slab dezvoltate, în România auexistat firme austriece active şi înainte de 1989. Dintre acestea,Austrian Airlines şi Voest-Alpine sunt prezente şi astăzi pe piaţalocală. Austrian Airlines a operat primul zbor în România în 1959,la un an după înfiinţare, şi este astăzi una dintre cele mai maricompanii austriece prezente în România. În pofida majorării TVA,există companii străine care au înregistrat o evoluţie pozitivă în2010. Reprezentanţii Austrian Airlines anunţă pentru primele optluni din acest an o creştere a veniturilor de 7%, după un declin de31% anul trecut. Ei spun însă că au fost nevoiţi să transporte maimulţi pasageri la preţuri mai mici în condiţiile economiceactuale.

România, încă printre preferinţele investitoriloraustrieci

"Aceştijucători nu doresc de la statul român susţinere, ci un cadrustabil. Nici până în prezent pentru investiţiile realizate firmelenu au primit subvenţii de la statul român. Totul a fost făcut dinfonduri proprii. Toţi investitorii doresc să poată planifica petermen lung şi să nu mai trebuiască să se confrunte cu modificăribruşte în plan juridic şi fiscal."

Reprezentanţii PricewaterhouseCoopers spun că jucătorii străinisunt în continuare interesaţi de România. "Imaginea României nueste una negativă, ţara noastră reuşind în continuare în pofidacrizei financiare să atragă investitori străini. Investitorii suntoptimişti şi vor investi mai mult în regiune", afirma şi unuldintre reprezentanţii Horvath & Partners Romania prezent încadrul Austrian Business Forum. "Ei vor deschide noi birouri, voraduce noi capacităţi de producţie."

Contribuţia companiilor austriece la Produsul Intern Brut alRomâniei este de circa 10%, este de părere Lukavsky. "Companiile nuau trimis profiturile în Austria. Puţine companii au obţinutprofit, iar acestea, printre care se numără Petrom sau băncile, audecis reinvestirea profitului în România."

Grupul bancar Erste Bank a venit în 2006 în România,achiziţionând pachetul majoritar al celei mai mari bănci româneştiîn schimbul sumei de 3,75 mld. euro, cea mai mare investiţie a uneifirme austriece în străinătate din istorie.

Criza creează şi oportunităţi

În pofida crizei, Austria este în continuare una dintre cele maidezvoltate ţări din Europa, situându-se pe locul al patrulea pecontinent în funcţie de PIB-ul per capita. Cum a reuşit aceastăţară, cu o economie (circa 270 mld. euro în 2009) de circa două orişi jumătate mai mare decât cea a României, un model pentru stateledin întreaga lume?

"Economia, în ansamblu, se bazează pe un număr semnificativ desectoare diferite, fără ca vreunul dintre acestea să fie majoriar;din acest motiv este puţin probabil ca potenţiale crize sectorialesă constituie o ameninţare la adresa întregii economii", potrivitlui Lukavsky. Privind retrospectiv, se poate observa că şicompaniile austriece au fost nevoite să recurgă la diferite măsuridin cauza cererii scăzute de pe piaţă, printre aceste măsurinumărându-se şi scurtarea programului de lucru sau tăierea la sângea cheltuielilor.

"În ciuda situaţiilor dificile pe care le provoacă, crizeleeconomice pot fi percepute însă şi ca oportunităţi pentru companiide a-şi reevalua planurile de afaceri, de a-şi regândi strategiileşi de a aduce îmbunătăţiri serviciilor oferite clienţilor", spuneLukavsky.

Pentru a accelera ieşirea din criză a economiei, guvernul de laViena a oferit sprijin financiar băncilor prin intermediulachiziţiei de acţiuni fără drept de vot şi de asemenea a întreprinso reformă fiscală menită să mărească veniturile disponibile alepopulaţiei. Mai mult, a fost luată în considerate şi sprijinireaIMM-urilor, iar prin intermediul iniţiativei "go international" aCamerei Economice Federale şi a Ministerului Economiei din Austriaau fost ajutate şi marile companii austriece, având în vederecaracterul transnaţional al operaţiunilor lor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO