Austria

Poşta Austriacă concurează cu poşta franceză şi cea germană

Autor: Mirabela Tiron

26.10.2011, 00:05 395

Poşta Austriacă, cu afaceri de 2,3 miliarde de euro din servicii poştale şi curierat, a intrat pe piaţa românească prin achiziţia a 26% din firma românească PostMaster, care distribuie pliante şi alte materiale cu o greutate de peste 50 de grame în cutiile poştale.

Andreas Dragosits, director mail division în cadrul Poştei Austriece, a spus că prin prezenţa companiei pe care o conduce pe piaţa românească va putea fructifica oportunităţile liberalizării pieţei serviciilor poştale în 2013. Valoarea tranzacţiei nu a fost dezvăluită.

Austrian Post (Poşta Austriacă), deţinută cu 51% de acţiuni de statul austriac, activează pe 11 pieţe, la care se adaugă de anul acesta şi piaţa românească, aproape 30% din veniturile totale ale companiei fiind generate de activitatea de pe pieţele externe.

Poşta Austriacă activează atât pe segmentul serviciilor poştale, cât şi pe cel al coletelor şi logistică.

Anul trecut Poşta Austriacă a raportat un profit EBITDA de 262 de milioane de euro. În companie lucrează 25.000 de oameni. Spre comparaţie, Poşta Română - un monopol de stat pe piaţa locală - a avut în ultimii doi ani pierderi cumulate de 300 milioane de lei pe piaţa locală.

O oportunitate de dezvoltare din liberalizarea pieţei serviciilor poştale a văzut şi poşta franceză.

Astfel că în 2009 La Poste a cumpărat prin Mediapost 60% din acţiunile unei companii de distribuţie pliante în cutii poştale, Inbox Marketing (cu afaceri de 8 milioane de euro la acea vreme).

Prin bifarea acelei tranzacţii, a cărei valoare nu a fost făcută publică, La Poste a ajuns la a doua achiziţie pe piaţa românească, după ce o altă subsidiară a sa cumpărase în 2008 împreună cu grupul turc Yurtici Kargo 80% din curierul local Pegasus (actualul DPD).

Şi poşta germană a intrat pe piaţa românească, însă prin achiziţionarea companiei Cargus (firmă de curierat).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO