Austria

Scăderea pieţei auto s-a resimţit puternic în conturile asigurătorilor

Scăderea pieţei auto s-a resimţit puternic în conturile asigurătorilor

Autor: Ciprian Botea

25.10.2010, 23:10 11

Companiile de asigurări controlate deaustrieci au înregistrat în primul semestru afaceri de 1,17 mld.lei (echivalentul a 282 mil. euro) pe segmentul asigurărilorgenerale, ceea ce reprezintă o treime din totalul primelor brutesubscrise pe această piaţă, potrivit datelor Uniunii Naţionale aSocietăţilor de Asigurare din România (UNSAR).

Cel mai mare asigurător cu acţionariat austriac este Omniasig,companie controlată de Vienna Insurance Group (VIG), care a încasatîn primele şase luni prime în valoare de 484 mil. lei, în scăderecu 18,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Omniasig sesituează pe locul trei în topul companiilor locale de asigurări,după Astra şi Allianz-Ţiriac.

VIG mai deţine pe piaţa locală BCR Asigurări şi Asirom, pesegmentul asigurărilor generale, şi BCR Viaţă, pe segmentulasigurărilor de viaţă.

BCR Asigurări a încasat în intervalul ianuarie-iunie prime învaloare de 237 mil. lei, în timp ce Asirom a înregistrat un volumal afacerilor de 236 mil. lei. Cumulat afacerile VIG pe segmentullocal al asigurărilor generale au înregistrat o scădere de 19%, ceamai mare dintre toate pieţele din regiune unde activează compania.Afacerile VIG pe segmentul non-viaţă, ca şi ale celorlalţiasigurători, au fost puternic afectate de scăderea pieţei auto.

În schimb asigurările de viaţă le-a adus austriecilor de la VIGcea mai mare creştere din regiune, de 40%. Doar BCR Viaţă asubscris în perioada ianuarie-iunie prime de 154 mil. lei, încreştere cu 81% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, mizând pevânzarea de poliţe unit-linked (asigurări de viaţă legate defonduri de investiţii). Compania a reuşit să-şi tripleze şiprofitul în primele şase luni, până la 22 mil. lei.

Un alt asigurător austriac de talie mare este Uniqa, care asubscris prime brute de 216 mil. lei pe piaţa asigurărilorgenerale. Pe segmentul asigurărilor de viaţă activează o altăcompanie austriacă, Grawe, cu afaceri de 74 mil. lei în 2009. Graweîncheie şi asigurări generale, iar în primul semestru din 2010 aîncheiat poliţe de peste o jumătate de milion de euro.

În paralel, companiile asutriece au plătit în primele şase lunidaune în valoare de 909 milioane de euro pe segmentul asigurărilorgenerale. Piaţa asigurărilor a început să scadă anul acesta, dupăce 2009 a fost un an destul de liniştit, în care industria astagnat. În primele patru luni din 2010, însă, piaţa a scăzut cu4,6%, până la 4,3 miliarde de lei, potrivit datelor Comisiei deSupraveghere a Asigurărilor (CSA). Segmentul asigurărilor generalea scăzut cu 6,8%, până la 3,5 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO