Auto

1500 de muncitori de la Dacia au protestat faţă de condiţiile de transport; producţia a fost oprită

1500 de muncitori de la Dacia au protestat faţă de...

Autor: Valerian Ionescu, Cristina Cazacu

02.12.2016, 08:57 168

Producţia de la Dacia Mioveni a fost oprită timp de o oră, vineri dimineaţa, muncitorii de la schimbul unu oprindu-se iniţial în parcarea din faţa uzinei şi huiduind conducerea care nu le asigură condiţii optime de transport.

"Atâta timp cât aceste servicii de transport au fost asigurate de Dacia, peste 30 de ani, nu s-au întâmplat asemenea evenimente, în condiţiile în care drumurile erau mult mai proaste. Incomparabil mai proaste cu ce există astăzi. Din nefericire, în ultima perioadă de timp, ultimele 3-4 luni, s-au întâmplat o serie de evenimente legate de mijloacele de transport. Şoferii care au fost salariaţi ai Dacia şi au fost externalizaţi împreună cu activitatea la firmele care asigură transportul, o mare parte dintre ei şi-au dat demisia pentru că n-au vrut să pună în dificultate securitatea salariaţilor pe care îi transportă şi a lor. E un mare semn de întrebare, pentru că nu li se asigură piesele de schimb. (..) Multe autobuze sunt într-o stare precară. Au fost cumpărate de afară, în condiţii pe care nu le cunoaştem, dar rezultatele se vad", a declarat Anghel Marin, viceliderul Sindicatului Autoturisme Dacia.

"Aceste autobuze au sistemele de frânare defecte, vin cu uşi deschise sau nu se închid, sistemul de direcţie e defect. Salariaţii noştrii care fac naveta cu aceste autobuze, ne sesizează aproape zilnic problemele care se întâmplă pe aceste trasee. Nu e un singur traseu. Ce fac transportatorii? Iau autobuzul care are problemă şi îl duc pe un alt traseu. Ei mută problema. Aşa am ajuns să facem acest protest", a declarat Avram Costel, un alt lider al muncitorilor de la Dacia.

Oamenii spun că protestul de vineri e doar primul din seria de proteste care vor urma, dacă nu li se vor lua în seamă nemulţumirile.

"Ce e astăzi e doar un început, un protest declanşat în urma ultimului eveniment care a avut loc pe traseul salariaţilor de acasă la serviciu. E al nu ştiu câtelea accident. Ca atare s-a ajus în faza în care salariaţilor le este teamă să se urce în autobuze", a declarat Ion Iordache.

Mai mult, protestatarii susţin că au fost ameniţaţi să nu vorbească despre problemele legate de transport.

Pe 25 noiembrie două autobuze care transportau muncitori de la Dacia s-au ciocnit la Piteşti, iar autorităţile au activat planul roşu de intervenţie. Din primele date a reieşit că autobuzele circulau în aceeaşi direcţie, dinspre cartierul Trivale, iar unul dintre şoferi nu ar fi păstrat distanţa în trafic şi a lovit autobuzul din faţa sa.

În sprijinul victimelor au sărit, pe lângă echipele de interveţie, şi alţi participanţi la trafic. Un poliţist argeşean de la o secţie din Bucureşti a intrat pe geamul autobuzului şi a ajutat la evacuarea răniţilor.

În urma accidentului, şoferul a fost transportat în stare gravă la spital, în comă, precum şi un muncitor cu fracturi costale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO