Auto

Acţiunile Volkswagen dau emoţii investitorilor. Cum a fluctuat valoarea acţiunilor celui mai mare producător european în ultimii doi ani

Acţiunile Volkswagen dau emoţii investitorilor. Cum a...

Autor: Ştefan Stan

23.08.2016, 17:04 410

Scandalurile în care a fost implicată Volkswagen în ultimii doi ani au dat emoţii investitorilor, în condiţiile în care acţiunile celui mai mare producător auto european au fluctuat puternic şi au dat senzaţia de incertitudine.

În august 2014, acţiunile gigantului german se tranzacţionau la o valoare medie de 175 de euro/ acţiune şi au urcat până la un maxim de 255 euro/acţiune pe 16 martie 2015.

Din martie anul trecut, acţiunile producătorului german au scăzut constant până în septembrie, când a izbucnit scandalul emisiilor, care a şters 40% din valoarea acţiunilor şi a dus titlurile la un minim de 95,58 euro/acţiune în noiembrie.

Cel mai recent scandal în care a fost implicat Volkswagen a izbucnit în august anul acesta, după ce unul dintre furnizori a refuzat să mai livreze piese după ce producătorul german a anulat un contract fără să ofere compensaţii. Aceasta a dus la oprirea producţiei modelelor Golf şi Passat şi reducerea programului de lucru a peste 27.000 de angajaţi din fabricile din Germania.

Valoarea acţiunilor a scăzut de la 125 euro/acţiune până la 119 euro/acţiune de la debutul crizei furnizorilor. Ieri VW a ajuns la un acord cu furnizorii, iar acţiunile au crescut până la 122 euro/acţiune.

În pofida scandalului privitor la manipularea testelor de emisii, a proceselor în care implicat, a amenzilor şi haosului intern cu care se confruntă, producătorul auto german VW a reuşit să vândă mai multe autovehicule şi camioane uşoare decât orice alt producător auto în prima jumătate a acestui an, devansându-şi rivalii Toyota şi General Motors, relatează Deutsche Welle.

Producătorul german a vândut 5,04 milioane de unităţi până la sfârşitul lunii iunie, reprezentând o creştere anuală de 0,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO