Auto

Atenţie, şoferi: Încă o instituţie din România vă poate suspenda dreptul de a circula cu maşina

Atenţie, şoferi: Încă o instituţie din România vă...

Autor: Mediafax

16.05.2018, 15:15 1116

Din 20 mai, şoferilor care nu înregistrează contractul de vânzare-cumpărare al autoturismului li se suspendă dreptul de a circula. Aceleaşi sancţiuni sunt aplicate şi proprietarilor ale căror maşini nu corespund din punct de vedere tehnic.

Suspendarea dreptului de a circula pe drumurile publice se aplică şoferilor temporar până în momentul în care cumpărătorul reuşeşte să îşi declare autoturismul.

"Numeroşi cetăţeni ne-au adresat petiţii şi au pus întrebări referitoare la ce posibilitate au după ce vând un autovehicul să urmărească starea înmatriculării şi să se asigure că noul proprietar va transcrie vehiculul pe numele său astfel încât să nu mai fie puşi în situaţia de a plăti amenzi pentru o maşină pe care nu o mai au. Începând cu data de 20 mai, va intra în vigoare o nouă instituţie, cea a suspendării înmatriculării vehiculului, aceasta reprezentând o interdicţie temporară de circulaţie a vehiculului pe drumului public, nu echivalează cu o radiere", a declarat comisar şef Florin Catană, directorul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Un şofer riscă suspendarea dreptului de a conduce în cazul în care autoturismul are documentul de Inspecţie Tehnică Periodică expirat sau anulat ori netranscrierea dreptului de proprietate de către noul proprietar în termen de maxim 90 de zile de la momentul cumpărării.

"În momentul în care vînzătorul îşi va scoate autoturismul din evidenţa fiscală, rolul acestuia se termină. Autoritatea fiscală va informa prin sisteme automate autoritatea de înmatriculare care, dacă nu va avea o transcriere a proprietarului în 90 de zile va proceda la suspendarea înmatriculării definitive. Suspendarea începe automat şi se termină automat. Când se va efectua inspecţia tehnică, prin acelaşi mecanism automat de transmitere a datelor, acestea se vor prelua de către registrul naţional de evidenţă şi se va reactiva înmatricularea. Exact aşa se va întâmpla şi la transcrierea de către noul proprietar, în momentul în care vehiculul va fi transcris pe numele acestuia, se înlătură menţiunea de suspendare a înmatriculării", a declarat directorul DRPCIV.

În cazul în care un şofer este surprins de poliţişti circulând pe drumurile publice având ITP expirat sau dreptul de proprietate nu a fost declarat în termenul legal riscă sancţiuni.

"Pentru dispunerea măsurilor, poliţistul se va asigura că este scos de pe partea carosabilă. Sancţiunile care vin să corijeze conduita conducătorului auto sunt 9-20 de puncte amendă, respectiv între 1.305 şi 2.900 de lei, reţinerea certificatului de înmatriculare şi reţinerea plăcuţelor. În ambele cazuri de reţinere, dovada este emisă fără drept de a conduce", a declarat comiarul şef Gelu Mareş din cadrul Direcţiei Rutiere.

DRPCIV a lansat pe site-ul oficial al instituţiei o aplicaţie online prin intermediul căreia toţi cei interesaţi îşi pot rezerva o programare pentru emiterea permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare, dar şi a stării de înmatriculare a autovehiculului.

Noua ordonanţă de urgenţă îi determină pe conducătorii auto să îşi înscrie mai repede autoturismele faţă de cu o făceau anterior. "În Bucureşti numărul de transcrieri a ajuns la 500 pe zi faţă de 100-150 pe zi în aceeaşi perioadă a anului trecut", a declarat comisarul şef Florin Catană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO