Auto

Benzina a coborât sub echivalentul a 2 lei pe litru în SUA

Benzina a coborât sub echivalentul a 2 lei pe litru în SUA

Autor: Oana Stupinean

05.12.2014, 15:38 4236

Preţul benzinei din SUA a coborât pentru prima dată în ultimii patru ani sub pragul de 2 dolari pe galon ( echivalentul a 1,86 lei pe litru la cursul BNR de vineri), pe fondul scăderii accentuate înregistrate de barilul de petrol, scrie ABC News. Preţul de 2 dolari pe galon este deocamdată rar întalnit la benzina din SUA, însă analiştii estimează că această cotaţie va fi des întâlnită în următoarea perioada în cel puţin 10 state americane.

Patrick DeHaan, analist petrolier la compania GasBuddy estimează că preţul benzinei va coborî sub 2 dolari în oraşe ca Huston şi South Carolina.

Cea mai ieftină benzină din SUA se poate cumpăra în prezent în Oklahoma City unde săptamâna aceasta un galon de benzină se vindea cu 1,99 de dolari, nivel atins ultima oară pe 30 iulie 2010, conform GasBuddy. Prin comparaţie preţul mediu la nivel naţional este de 2,78 dolari pe galon (echivalentul a 2,6 lei pe litru), conform informaţiilor publicate de Departamentul american de Energie.

Oklahoma beneficiază de abundenţa resurselor petroliere din Golf şi de accesul la petrolul ieftin exploatat în zona Texasului, afirmă Patrick DeHaan. Conform analistului taxele scăzute şi infrastructura performantă sunt alte două motive importante care vor împinge preţul sub pragul de 2 dolari pe galon.

Într-un interval de 2 săptamâni în 10 state din SUA cel puţin o benzinărie va afişa preţuri de sub 2 dolari pe galon conform estimărilor

Ultima dată când media naţională a carburanţilor convenţionali a fost de sub 2 dolari pe galon a fost la sfârşitul lunii martie 2009, când cotaţia medie a fost de 1,96 dolari pe galon.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO