Auto

BMW pregăteşte la Munchen revoluţia maşinilor sport electrice - noul i8 - galerie FOTO

BMW pregăteşte la Munchen revoluţia maşinilor sport electrice - noul i8

Noul BMW i8

Autor: Bogdan Alecu

15.03.2011, 15:10 114

La doar câteva săptămâni de la prezentarea strategiei pentru"project i", nemţii de la BMW au confirmat existenţa unui al doileaproiect ca parte a strategiei de a dezvolta o gamă întreagă demodele cu emisii zero sau foarte reduse - i8 - un model sport cu 2plus 2 locuri, care va dispune atât de un motorelectric cât şi de unul termic. Acesta va fi comercializatdupă 2013 şi va face parte din gama "i" a BMW, celde-al doilea sub-brand al constructorului după M Power, carereprezintă maşinile de înaltă performanţă.

Primul model "i" va fi lansat pe piaţa mondială în 2013 şi va fii3, un automobil complet electric, proiectat special pentru"mega-oraşe" de peste 8 milioane de locuitori. Acesta va avea oautonomie de cel puţin 160 km iar şasiul va fi realizat complet dinfibră de carbon, fiind totodată primul automobil care utilizează lascară mare acest material.

BMW i8 a fost prezentat iniţial în cadrulSalonului Auto de la Frankfurt din 2009 sub numelede Cision EfficientDynamics.

Potrivit presei din Marea Britanie acesta vadispune de un motor pe benzină de 1,5 litrisupraalimentat care va ajuta motorul electric de cel puţin 140 CP.Oficialii BMW nu au dorit să ofere niciun detaliu cu privire lamotorizarea de pe i8. Potrivit acelorlaşi surse, i8 va puteaaccelera de la 0 la 100 km/h în 4,6 secunde şi va putea rula cu 250km/h, performanţele fiind similare cu ale unui M3.

La fel ca şi i3, viitorul i8 va utiliza un şasiu realizat din fibrăde carbon, material ce este de cinci ori mai rezistent decât oţelulşi cu 50% mai uşor decât acesta, reducerea greutăţii fiind soluţiapreferată în condiţiile în care bateriile motorului electricîngreunează suplimentar maşina.

Amândouă modele vor fi produse la uzina BMW dinLeipzig, iar şasiul din fibră de carbon va fi realizat lao uzină din Statele Unite ale Americii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO