Auto

Care sunt motivele pentru care statul a anulat pentru a treia oară concesiunea autostrăzii Comarnic-Braşov

Foto: Silviu Matei

Foto: Silviu Matei

Autor: Andreea Neferu

18.06.2015, 17:27 830

Statul român a anulat pentru a treia oară în ultimul deceniu procedura de concesiune a autostrăzii Comarnic-Braşov, câştigată de companiile Vinci (Franţa), Strabag (Austria) şi Aktor (Grecia), motivând că nu şi-ar fi putut respecta angajamentele faţă de Comisia Europeană şi FMI privind indicatorii macroeconomici (deficit bugetar şi datorie publică), având în vedere că în total, costul acestei autostrăzi se ridica la 8,5 miliarde de euro pe perioada de 30 de ani de concesiune.

CNADNR menţionează de asemenea că un element care a stat la baza deciziei de a anula concesiunea este faptul că cei trei investitori privaţi nu au reuşit să implice instituţiile financiare internaţionale precum BEI şi BERD în finanţarea proiectului, ipoteza unei finanţări acordate exclusiv de instituţii private fiind exclusă pentru că, în ansamblu, costurile de finanţare ar fi crescut. De asemenea, Ministerul Finanţelor a refuzat să susţină o scrisoare de susţinere a proiectului, având în vedere riscurile cu privire la depăşirea ţintelor de deficit bugetar. CNADNR mai arată că cei trei investitori privaţi au cerut modificări ale unor clauze ale contractului de concesiune.

Totodată, proiectul în sine a generat o “puternică reacţie negativă” din partea opiniei publice, din cauza costurilor foarte mare pe care le presupunea, fapt ce a contribuit la decizia CNADNR de a renunţa la concesiune. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO