Auto

Cea mai importantă modificare: Ultimul program Rabla va permite casarea celui mai bine vândut automobil din România

Cea mai importantă modificare: Ultimul program Rabla va...

Autor: Bogdan Alecu

06.03.2014, 11:38 971

Ministerul Mediului “urmează” recomandările Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) şi anunţă demararea programului Rabla luna aceasta. începând cu data de 5 martie Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice împreună cu Administraţia Fondului pentru Mediu supune dezbaterii publice proiectul de Ordin al ministrului Mediului şi Schimbărilor Climatice pentru aprobarea Ghidului de finanţare a Programului de Stimulare a înnoirii Parcului Auto Naţional.

Principale noutăţi ale programului sunt: pentru prima dată,  tichetele nu vor mai fi acordate fizic beneficiarilor şi în premieră în program vor intra şi autovehicule cu o vechime mai mare sau egală cu 8 ani. Tot cum s-a întâmplan anul trecut, vor fi disponibile 20.000 de tichete, cu un buget total de 140 milioane lei, fiecare tichet având o valoare nominală de 6.500 de lei, adică aproximativ 1.500 de euro.

Potrivit AFM, în urma analizei făcute cu privire la desfăşurarea programului „Rabla” în ultimii ani, pentru 2014 au fost aduse modificări majore în desfăşurarea lui. Astfel, în acest an, persoanele fizice care doresc să beneficieze de un tichet electronic se vor adresa direct producătorilor/dealerilor validaţi în program.

De asemenea, persoanele fizice şi juridice, precum şi instituţiile publice care deţin autovehicule cu o vechime mai mare sau egală cu 8 ani de la anul fabricaţiei se pot înscrie în program.

Pentru stimularea achiziţionării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul, se va oferi posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 lei pentru: achiziţionarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6; achiziţionarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de

emisii ce CO2 mai mică de 100g/km; achiziţionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.

Tichetele alocate pentru persoanele fizice vor fi distribuite pe fiecare judeţ, în raport cu numărul autovehiculelor uzate aflat în evidenţele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi înmatriculare a Vehiculelor. La nivelul fiecărui judeţ, vor fi repartizate în mod egal între punctele de lucru aparţinând producătorilor validaţi şi situate în respectiva unitate teritorială.

Pentru persoanele fizice, sesiunea de finanţare va fi organizată în patru etape, fiecare etapă având o durată de câte 60 zile.

În prima etapă, toate tichetele alocate destinate persoanelor fizice vor fi repartizate pe fiecare judeţ, în raport cu numărul autovehiculelor uzate aflat în evidenţele DRPCIV.

În a doua etapă, tichetele aferente fiecărui judeţ rămase neutilizate, precum şi cele alocate pentru care s-au anulat notele de înscriere, vor fi redistribuite în mod egal între punctele de lucru aparţinând producătorilor validaţi din respectiva unitate teritorială.

În a treia etapă, tichetele rămase se împart, în mod egal, între punctele de lucru ale producătorilor validaţi din judeţul respectiv. în această etapă, orice producător validat poate ceda tichetele alocate în favoarea unui alt producător validat, cu obligaţia de a informa,  în prealabil,  Administraţia Fondului pentru Mediu.

În ultima etapă, tichetele rămase se vor împărti în mod egal, între punctele de lucru. Pot participa doar producătorii validaţi care, în etapa a treia, au consumat toate tichetele alocate.

În cazul în care la sfârşitul ultimei etape vor rămâne tichete neutilizate, acestea vor fi anulate.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO