Auto

Cine este Dragoş Măciucă, românul numit de Ford la conducerea centrului de cercetare din Sillicon Valley

Cine este Dragoş Măciucă, românul numit de Ford la...

Autor: Bogdan Alecu

23.01.2015, 15:51 1875

Ford Motor Company l-a numit pe oficial ieri pe Dragoş Măciucă, la conducerea noului său Centru de Cercetare şi Inovaţie de la Palo Alto sporindu-şi astfel echipa globală de cercetare şi accelerând planurile companiei în conectivitate, mobilitate, vehicule autonome, satisfacţia clienţilor şi Big Data.

Înainte de a veni la Ford, Dragoş Măciucă a lucrat în cadrul Apple şi are experienţă în produse electronice de consum, fabricarea semiconductorilor, produse aerospaţiale şi auto. În calitate de lider tehnic pentru inovaţie, Măciucă are o vastă experienţă în Silicon Valley, în consultanţă pentru firmele nou înfiinţate, dezvoltarea şi comercializarea de produse, colaborarea cu universităţile şi conducerea unor echipe multifuncţionale. Dragoş Măciucă are un doctorat în Inginerie Mecanică la University of California Berkeley şi un MBA la Haas School of Business.

Până la finalul acestui an centrul de tehologie al Ford va recruta un total de 125 de cercetători şi ingineri, devenind astfel unul dintre cele mai mari din Silicon Valley, de la cel al Tesla, constructorul auto american ce produce exclusiv maşini electrice, la Mercedes-Benz. Printre alte proiecte, Dragoş Măciucă alături de stafful său va extinde cercetările pentru vehicule autonome alături de Universitatea Stanford şi va îmbunătăţi performanţele programelor de recunoaştere vocală alături de oamenii de ştiinţă ai Universităţii Carnegie Mellon din Silicon Valley.

Potrivit datelor de pe platforma de socializare corporate Linkedin Dragoş Măciucă este considerat un expert cu experienţă în cadrul companiilor din Global Fortune 500, implicat în comercializare, dezvoltare produs, strategie, implementare tehnologie şi management al echipelor din mai multe unităţi de business. Are un doctorat în inginerie şi un MBA în finanţe şi strategie a corporaţiilor. Are ca specialităţi finanţele, fuziuni şi achiziţii, marketing şi strategie.

În cadrul Apple a ocupat funcţia de inginer de sisteme de control, între ianuarie 2013 şi decembrie 2014, iar anterior, timp de aproape opt ani a fost Manager pentru Cercetare şi Dezvoltare în cadrul Lockheed Martin, compania americană de tehnologie aerospaţială, cu venituri de 74% din tehnică militară, care a proiectat celebrul avion de vânătoare F22 Raptor, cel mai avansat şi performant din lume (atât de performant încât SUA a interzis exporturile sale către alte ţări), dar şi avioanele multirol F16 care vor intra în flota României anul viitor şi care au fost lansate în cadrul Forţei Aeriene a Statelor Unite încă din 1978.

În cadrul Lockheed Martin i-a raportat direct preşedintelui pe strategii de dezvoltare şi a condus comercializare a mai multor tehnologii care au generat venituri din licenţe de peste 100 mil. dolari. De asemenea, Măciucă a primit recomandări atât din partea CEO cât şi CFO al Lockheed Martin.

În industria auto a mai lucrat pentru BMW Group în cadrul biroului de tehnologie între iunie 1999 şi mai 2001 ca senior systems engineer şi în cadrul Nissan, în Japonia în 1997. De asemenea, în cadrul Inria în Franţa a participat ca cercetător la dezvoltarea sistemelor de control pentru maşini electrice autonome în 1995, iar în 1997 a participat la dezvoltarea de sistemelor de stabilitate pentru camioanele grele, în cadrul Universităţii Cambridge.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO