Auto

CNADNR despre Suplacu de Barcău-Borş: Constructorii să-şi rezolve problemele, ca să termine lucrările

CNADNR despre Suplacu de Barcău-Borş: Constructorii...

Autor: Alina Oprea

27.11.2015, 11:24 6488

Oficialii CNADNR anunţă, printr-un comunicat, că reprezentannţii asocierii au dat asigurări că vor schimba atitudinea faţă de desfăşurarea contractului şi că vor schimba totodată echipa de management a proiectului, urmând a propune o soluţie pentru continuarea şi finalizarea contractului.

CNADNR arată că, potrivit legii, membrii asocierii nu au voie să-şi cesioneze cotele de participare altor membri ai asocierii, deşi constructorul propusese această variantă.

Contractul "Finalizare Autostrada Braşov - Tg. Mureş - Cluj - Oradea, Secţiunea 3C: Suplacu de Barcău - Borş, km 4+200 - km 64+450" a fost semnat pe 14 mai 2015 cu asocierea dintre firmele Corsan - Corviam Construccion SA, SC Consinit SRL, SC Road Consulting & Design Solution SRL şi SC Via Design SRL.

CNADNR SA precizează că problema asocierii nu a fost rezolvată nici până la această dată şi că a solicitat antreprenorului "să prezinte soluţia unanim stabilită de către toţi membrii asocierii în ceea ce priveşte neînţelegerile apărute între membrii".

"În urma demersurilor făcute de Companie, joi a avut loc o şedinţă la Ministerul Transporturilor cu noi, CNADNR, şi cu noua conducere administrativă a liderului asocierii (Corsan - Corviam Construccion SA). În cadrul acestei sedinţe, Directorul General pentru Europa şi Asia Centrală al liderului Asocierii, a dat asigurări că va schimba atitudinea faţă de desfăşurarea contractului, va schimba echipa de management a proiectului şi va propune o soluţie care să poata fi acceptată de CNADNR pentru continuarea şi finalizarea contractului în termenii asumaţi iniţial", a declarat Narcis Neaga, directorul general al CNADNR SA.

Pe 7 octombrie 2015, CNADNR a primit răspunsul solicitat privind modalitatea de rezolvare a situaţiei existente, acesta fiind transmis sub semnătura tuturor membrilor asocierii, informează CNADNR.

"În urma propunerii Antreprenorului, CNADNR a concluzionat faptul că nu poate fi de acord ca cei doi membri în asociere SC Road Consulting & Design Solution SRL şi SC Via Design SRL să cesioneze cotele lor de participare celorlalţi doi membri ai asocierii Corsan - Corviam Construccion SA şi SC Consinit SRL. Conform prevederilor Art. 2041 din O.U.G. nr. 34/2006 cu modificările şi completările ulterioare, "într-un contract de achiziţie publică este permisă doar cesiunea creanţelor născute din acel contract, obligaţiile născute rămânând în sarcina părţilor contractante, astfel cum au fost stipulate şi asumate iniţial." Astfel, CNADNR SA consideră că cesionarea obligaţiilor între membrii asocierii, aşa cum acestea au fost stipulate şi asumate iniţial, cade sub incidenţa prevederilor Art. 2041 din O.U.G. nr. 34/2006 cu modificările şi completările ulterioare. În fapt, cesiunea cotelor de participare presupune şi o cesiune a obligaţiilor care este interzisă de lege", se arată în comunicatul companiei de stat.

Totodată, CNADNR afirmă că a solicitat antreprenorului ca în termen de 20 de zile de la primirea adresei să prezinte o modalitate de rezolvare a problemei apărută în cadrul asocierii, care să corespundă prevederilor legale incidente contractelor de achiziţie publică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO