Auto

Codul rutier 2013 modificat întră în vigoare peste două săptămâni: ce trebuie să ştiţi despre schimbarea permisului de conducere

Codul rutier 2013 modificat întră în vigoare peste două săptămâni: ce trebuie să ştiţi despre schimbarea permisului de conducere

Autor: Radu Racu

04.01.2013, 11:56 16533

Modificările codului rutier care prevăd reguli noi pentru schimbarea permiselor de conducere şi clasificarea autovehiculelor vor intra în vigoare pe data de 19 ianuarie, în această perioadă fiind înregistrată o creştere masivă a solicitărilor pentru carnete noi de conducere. În plus, noile permise de conducere vor avea o valabilitate de cinci ani, faţă de zece cât este în prezent.

Codul Rutier modificat prin normele publicate în Monitorul Oficial la jumătatea lunii noiembrie prevăd introducerea unui examen medical la reînnoirea permisului de conducere.

 

Conform legii 203/2012, la articolul 24 se introduc trei noi alineate:

 

"(5.1) În cazul pierderii, furtului sau al deteriorării permiselor de conducere ori al schimbării numelui titularului, autorităţile competente eliberează, după caz, un duplicat a cărui valabilitate nu poate depăşi valabilitatea administrativă a documentului înlocuit sau alt permis de conducere.

 

(5.2) Eliberarea unui nou permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă se realizează la expirarea valabilităţii documentului, după efectuarea examinării medicale prevăzute la art. 22.

 

(5.3) În cazurile prevăzute la alin. (5.1) şi (5.2), eliberarea permiselor de conducere respective se realizează fără susţinerea unui nou examen, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I."

Citiţi aici mai mult despre Codul Rutier modificat şi textul integral al legii 203/2012

Schimbarea a generat o cerere sporită în această perioadă pentru reînnoirea permiselor de conducere conform normelor vechi, la mai multe Servicii de Eliberare de Pe4rmise Auto din ţară.

 

Unul din cele mai prolifice cazuri, la Vaslui, în prima zi de lucru din acest an, fiind înregistrate peste 180 de solicitări de carnete noi de conducere, ceea ce reprezintă de zece ori mai multe cereri decât într-o zi normală de lucru.

 

"Aglomeraţia este dată de faptul că mulţi deţinători de permise auto vor să şi le preschimbe înainte de 19 ianuarie, dată după care, conform noului Cod Rutier, vor avea obligativitatea întocmirii fişei medicale. Pentru a face faţă situaţiei, am deschis şi ghişee suplimentare şi am chemat chiar şi oameni din concediu de odihnă", a declarat, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX şeful SRPCIV Vaslui, Dumitru Tăbăcaru.

 

O altă modificiare importantă adusă codului rutier 2012 se referă la includera scuterelor (mopedelor) în categoria autovehiculelor, pentru care este necesară susţinerea unui examen de conducere.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO