Auto

Coface: Şapte din zece firme de transport prezintă risc de a intra în insolvenţă

Coface: Şapte din zece firme de transport prezintă risc...

Autor: Bogdan Alecu

12.09.2014, 00:00 500

Doar 15% din companiile de transport au în prezent un risc de insolvenţă scăzut, în timp ce 14% din companii erau deja în insolvenţă în momentul analizei companiei, potrivit unui studiu al Coface, companie care oferă soluţii de protejare împotriva riscului financiar de neplată a clienţilor proprii. În total, 71% din companiile analizate prezintă un risc peste medie de a intra în insolvenţă, iar o treime din acestea înregistrează un risc ridicat.

Spre exemplu, în vara anului 2012 a intrat în in­sol­venţă Edy Spedition, la acea vreme cel mai mare transportator de pe piaţa locală, la câteva luni de la decesul lui Alin Popa, fondatorul companiei, la ce­rerea ING Bank şi a fon­dului de in­ves­tiţii Wes­ter­ham Holding, care de­ţine 17,5% din ac­ţiunile com­paniei.

Din punctul de vedere al re­gi­mu­lui de plată, aproximativ 55% din companii efec­tuea­ză plăţile foarte lent sau nu respectă condiţiile con­trac­tuale şi doar 20% efectuează plă­ţile fără întârzieri, potrivit studiului Coface.

„Se observă că în 2013 veniturile au crescut mai temperat, în condiţiile unor profituri mai mari, dar acestea din urmă sunt insuficiente compa­ra­tiv cu nivelul investiţiilor făcute pe banii furnizorilor. Astfel, situaţia de lichi­ditate rămâne în continuare fra­gilă, analiza de „stress test scenario“ confirmând că firmele din sector sunt foarte expuse la riscul de neîncasare a creanţelor sau la scăderea cifrei de afaceri,  astfel că dacă se întâmplă aceste scenarii în 2014, acestea pot intra în insolvenţă dacă nu se vor restructura. În condiţiile în care avansul producţiei industriale a decelerat în semestrul I din 2014/2013, atunci aceste scenarii, în special cel re­feritor la scăderea veniturilor, sunt destul de probabile“, a spus Constan­tin Coman, country manager al Coface România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO