Auto

Compania cu cea mai mare productivitate din România

Compania cu cea mai mare productivitate din România

Autor: Bogdan Alecu

11.05.2013, 15:53 56339

Cu o cifră de afaceri de peste 900 mil. euro la nivelul anului 2011 şi un singur angajat Renault Industrie Roumanie poate fi catalogată drept compania cu cea mai mare productivitate de pe piaţa locală. Singurul angajat este Jean Detrun, directorul direcţiei logistice centrale a Dacia. Compania face parte din Group Renault România, care a rulat anul trecut afaceri de 3,92 de miliarde de euro, valoarea neincluzând operaţiunile din interiorul grupului.

Direcţia Logistică Centrală Dacia asigură expediţia componentelor de vehicule către uzine ale Alianţei Renault-Nissan în lume. În plus faţă de activitatea de expediere piese, Direcţia Logistică Centrală Dacia asigură legătura între cele două uzine de pe platforma de la Mioveni (Uzina Vehicule şi Uzina Mecanică şi şasiuri) şi Direcţia Comercială: livrarea de vehicule şi piese de schimb către reţeaua comercială din România şi din alte ţări.

În perioada 2005 - 2012, Dacia a expediat, prin Direcţia Logistică, peste 6 milioane m³ de piese, care au contribuit la asamblarea a 2,5 milioane vehicule în uzine ale alianţei Renault-Nissan în lume. Cele trei departamente din structura Direcţiei Logistice sunt: Departamentul Audit şi Organizare  Procese, Departamentul Transport Piese şi Vehicule, International Logistic Network (ILN).

Departamentul Audit şi Organizare Procese asigură implementarea proceselor logistice la standarde Renault şi pilotează creşterea în competenţă a meseriilor logistice la nivelul direcţiei şi a uzinelor de pe platforma Mioveni. De asemenea,  urmăreşte ameliorarea performanţei logistice a furnizorilor şi pilotează demersul Monozukuri. Află ce înseamnă Monozukuri.

După ce ies de pe banda de montaj, vehiculele sunt stocate în parcul logistic de la Mioveni. Aici sunt parcurse mai multe etape de pregătire pentru livrare şi sunt întocmite documentele de expediţie. Apoi, în funcţie de destinaţie, vehiculele sunt transportate pe cale rutieră, feroviară şi maritimă.

Săptămânal, din parcul de expediţii sunt expediate peste 550 de camioane şi între 12 şi 14 trenuri încărcate cu vehicule. Capacitatea de încărcare a unui camion este între 6 şi 10 vehicule, iar a unui tren între 200-300 de vehicule, în funcţie de ţara de destinaţie, dar şi de tipul de vehicul.

în 2012, au fost expediate 23.842 camioane cu 160.220 vehicule şi 563 trenuri cu 146.534 vehicule.

Serviciul Transport - Recepţie administrativă  asigură programarea, organizarea şi transportul mărfurilor şi returul de ambalaje dedicate pentru furnizori.

Serviciul Transport Căi Ferate, după cum îi spune şi numele, coordonează activitatea de tractare mărfuri pe calea ferată, asigurând transportul amonte şi aval.

Serviciul Gestionare şi Reparaţii Ambalaj asigură gestionarea fluxurilor de ambalaje standard, dedicate şi specifice şi în acelaşi timp efectuează reparaţii ale acestora.

International Logistic Network (ILN) – ILN Mioveni a fost infiinţat în 2005 ca Platformă de export având ca principală misiune condiţionarea şi expedierea pieselor Logan la clienţii externi care fabrică vehicule din gama entry.

În prezent, platforma logistică ILN care are 30 de clienţi şi gestionează exportul de componente pentru fabricaţia de vehicule în 13 uzine: Africa de Sud, Argentina, Iran (două uzine), Brazilia, Columbia, Maroc (două uzine), India (două uzine), România (Mioveni) şi Rusia (două uzine). Mai mult, ILN funcţionează şi ca platformă de import pentru piesele necesare uzinelor de pe platforma de la Mioveni, dar şi pentru uzine din Rusia şi Maroc.

Platforma RIR gestionează  6.676 de referinţe unice şi un total de 14.716 de referinţe în sistem pentru toţi clienţii, acestea reprezentând piese necesare fabricării vehiculelor în diverse versiuni ale gamei entry.  Pentru a asigura aceste piese, centrul RIR este în contact permanent cu 500 de furnizori, din care 88 sunt localizaţi în Romania şi 412 în afara României.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO