Auto

Coreenii de la Hyundai şi Daewoo sunt interesaţi să investească la Cluj

Coreenii de la Hyundai şi Daewoo sunt interesaţi să investească la Cluj

Autor: Laurentiu Cotu

25.04.2012, 17:05 2990

Oficiali ai giganţilor coreeni Hyundai şi Daewoo s-au aflat astăzi în vizită la Cluj-Napoca pentru a se interesa de oportunităţile de investiţii din această zonă, în acest sens având loc mai multe discuţii cu reprezentanţii admnistraţiei clujene.

Interesul celor de la Daewoo pentru zona Cluj se manifestă de mai mult timp, în condiţiile în care, în urmă cu aproape 2 ani, coreenii şi-au manifestat public intenţia pentru demararea unei investiţii la Cluj. Problema esenţială pusă în discuţie pentru demararea acestei investiţii vizează felul în care Cluj-Napoca se poate lega de portul Constanţa, în condiţiile în care, autostrada Transilvania nu este încă finalizată. Totodată, s-a discutat şi despre posibilitatea realizării unui parteneriat public-privat.

Municipalitatea clujeană a prezentat posibililor investitori coreeni proiectele economice ale oraşului şi oportunităţile de investiţii din Cluj. Reprezentanţii primăriei Cluj-Napoca au spus că, coreenii ar fi interesaţi de o investiţie de tip greenfield, în energie regenerabilă sau în produsele consumabile şi aparatura de înaltă tehnologie din domeniul medical, însă în vară vor putea fi făcute publice primele date concrete.

''Una dintre condiţiile cerute de coreeni a fost ca zona Clujului să fie legată de portul Constanţa printr-un sistem de autostrăzi. Chiar dacă acest lucru va fi posibil abia după anul 2014, delegaţia coreeană a fost încântată de oportunităţile oferite de aeroportul Cluj-Napoca'', a declarat Radu Moisin, primarul interimar al Clujului.

Reprezentanţii Hyundai şi Daewoo au spus că politica lor este de a crea consorţii sud-coreene care să oferteze produse şi servicii. Din delegaţia coreeană prezentă la Cluj au făcut parte Chang Hoon Lee, general manager of Daewoo International Bucharest, Chang Ho Sung, manager of Hyundai Engineering Overseas Business Department şi Wendy Kang, manager of Hyundai Engineering Overseas Business Department.

Compania sud-coreeană Hyundai Motors, cel mai mare producător de maşini din Coreea de Sud, a înregistrat un profit în creştere cu 38% pentru ultimul trimestru al anului 2011. Venitul net înregistrat de Hyundai a fost de 1,8 mld. dolari în ultimele luni ale lui 2011, iar vânzările au crescut atât în Coreea de Sud cât şi în ţări precum SUA sau China. Pentru întreg anul 2011, profitul net al companiei Hyundai a crescut cu 35%.

În ceea ce priveşte compania Daewoo, aceasta deţine momentan în România cel mai mare şantier naval din ţară, şantierul naval din Mangalia, cu o activitate care implică 7.000 de salariaţi. Producţia şantierului constă în construcţii de nave de mari dimensiuni, fiind destinat exclusiv livrărilor la extern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO