Auto

Cum “sancţionează” Germania Rusia: Daimler vrea să investească câteva sute de milioane de euro într-o nouă uzină în Federaţia Rusă

Cum “sancţionează” Germania Rusia: Daimler vrea să...

Autor: Bogdan Alecu

01.04.2014, 19:37 1455

La doar câteva săptămâni după ce Uniunea Europeană alături de Statele Unite au anunţat sancţiuni pentru unii oficiali ruşi şi Bank Rossiya drept represalii faţă de alipirea Crimeei la Rusia, Daimler, una dintre cele mai mari companii germane, îşi anunţă intenţia de a investi sume importante de bani într-o uzină auto în Federaţia Rusă, potrivit Automotive News. Uzina ar produce autoturisme de lux Mercedes-Benz destinate pieţei ruseşti, şi ar ajuta constructorul să depăşească la vânzări rivalii de la BMW şi Audi.

“Am cercetat parametrii de bază şi potenţialul unei producţii locale de autoturisme în Rusia şi am purtat diverse discuţii în acest sens”, au spus oficialii Daimler citaţi de Automotive News.

Piaţa auto din Rusia este una dintre cele mai mari din lume, cu aproape 2,8 milioane de maşini vândute anul trecut, volum doar cu 200.000 de maşini mai mic decât al Germaniei. Mai mult, în Rusia Mercedes-Benz a vândut anul trecut aproape 44.500 de maşini, în timp ce BMW a livrat doar 42.100 de unităţi. Tot mai mulţi producători auto construiesc fabrici in Rusia pentru a “evita” taxele vamale mari pentru maşinile importate. Astfel de uzine deţine şi Renault la AvtoFramos, unde asamblează modele Duster, Logan şi Sandero din colecţii CKD (maşini dezasamblate) livrate din România.

O astfel de uzină care să producă cel puţin 50.000 de unităţi anual înseamnă o investiţie de cel puţin câteva sute de milioane de euro din partea nemţilor. Investiţia vine după ce în 2008 Daimler a decis să meargă în Ungaria pentru a construi o uzină de 1 miliard de euro, investiţie pierdută de România la acea vreme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO