Auto

Cum “se apropie” Rep. Moldova de România: Îi taxează cu 60 de euro pentru asigurarea de tip Carte Verde pe cei care vor să vină 15 zile în ţară

Cum “se apropie” Rep. Moldova de România: Îi...

Autor: Bogdan Alecu

07.11.2014, 17:33 1389

Cu toate că cetăţenii Republicii Moldova pot circula acum fără vize în spaţiul Uniunii Europene, autorităţile de la Chişinău întârzie în a adapta taxele la orientarea pro-europeană a ţării, astfel încât cei de peste Prut sunt obligaţi să plătească în continuare tarife mari pentru asigurarea de tip RCA Carte Verde pentru a circula cu autoturismele proprii în România şi valori foarte mici pentru a merge în Ucraina, Rusia sau Belarus.

„În prezent există un paradox. Pe de-o parte cetăţenii Republicii Moldova pot circula nestingherit în Europa deja de câteva luni, din moment ce regiumul de vize cu UE a fost anulat, dar pe de altă parte, avem impresia că suntem limitaţi în acest drept din moment ce fiecare proprietar de maşină este obligat să achite o taxă de cel puţin 64 de euro pentru a trece graniţa cu România, taxă care poate ajunge la 435 de euro pentru un an întreg. Este o nebunie, mai ales că pentru a merge în Ucraina sau Belarus cu maşina trebuie să achităm între 6 euro pentru 15 zile, sau cel mult 35 de euro pentru un an. Sunt sigur că mulţi moldoveni ar da prioritate României în perioada sărbătorilor de iarnă, însă mulţi vor fi nevoiţi să aleagă  munţii din Ucraina din cauza acestei taxe”, a spus Constantin Mihalachi, realizatorul emisiunii Autostrada din Rep. Moldova.

Taxele mari pentru Cartea Verde sunt în contradicţie cu veniturile cetăţenilor de peste Prut, în condiţiile în care salariu mediu net din Rep. Moldova este de puţin peste 200 de euro, jumătate comparativ cu cel din România. Astfel, pentru a plăti Cartea Varde pe un an pentru a veni în România, un moldovean trebuie să muncească două luni.

Pe de altă parte, în România asigurarea auto obligatorie de tip RCA include şi Cartea Verde pentru ţările membre ale Uniunii Europene, iar unele companii de asigurări includ în listă şi Rep. Moldova, astfel încât pentru a călători peste Prut românii trebuie să plătească numai taxa de drum.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO