Auto

Dacia începe anul cu o maşină produsă la fiecare minut

Dacia începe anul cu o maşină produsă la fiecare minut

Autor: Bogdan Alecu

05.01.2011, 23:59 61

Anul 2010 a fost cel de-al şaselea an consecutiv de creştere aproducţiei Dacia la peste 340.000 de maşini, cu 15% peste niveluldin 2009, potrivit unor surse apropiate companiei.

În aceste condiţii, cifra de afaceri a Dacia a ajuns la un nivelde 3 mld. euro, potrivit calculelor ZF, în creştere cu peste 40%faţă de anul anterior, nivel similar cu cel atins de Petrom, ceamai mare companie de pe piaţa locală, în 2009. Creşterea maiaccelerată a cifrei de afaceri faţă de producţie vine pe fondullansării SUV-ului Duster, al cărui preţ mediu este aproape dublufaţă de cel al unui Logan sau Sandero.

Majorarea producţiei Dacia vine în contextul în care anul trecutpiaţa auto europeană a scăzut cu peste 5%, pe fondul crizeieconomice şi al încheierii programelor de casare pe pieţe precumcea germană.

"Dacia este una dintre cele mai importante companii care au avutcontribuţii semnificative la exporturile pieţei locale şi labalanţa comercială. Nu trebuie neglijat nici faptul că este unimportant motor de imagine care atrage atenţia şi asupra altorproduse fabricate în România", a spus Aurelian Dochia, analistfinanciar. În acelaşi timp, exporturile Dacia au depăşit anultrecut pragul de 2,5 mld. euro, adică aproape 7% din valoareatotală a exporturilor României în 2010, valoare care îi permitesă-şi păstreze primul loc în topul companiilor exportatoare, cu untotal de aproximativ 300.000 de maşini.

"Automobile Dacia s-a menţinut pe locul întâi în topulexportatorilor şi în 2010, la fel ca în 2009. Este greu de crezutcă Dacia poate fi detronată de pe prima poziţie anul acesta încondiţiile în care demararea fabricaţiei viitorului model Ford laCraiova întârzie", a spus Mihai Ionescu, preşedintele AsociaţieiNaţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).Capacitatea maximă a uzinei este de 350.000 de maşini anual (1.400/zi) şi nu va fi majorată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO