Auto

Dacia pierde la Mioveni trei modele în favoarea Marocului

Dacia pierde la Mioveni trei modele în favoarea Marocului

Autor: Bogdan Alecu

20.07.2012, 00:07 4060

Renault a oprit luna aceasta producţia utilitarei Logan Pick-up la Mioveni, iar până la finele anului vor fi "trase pe dreapta" şi modelele Logan MCV şi Van, pe măsură ce aceste maşini vor fi înlocuite de modele produse în Maroc.

În total, cele trei modele deţin în prezent aproximativ 20% din totalul producţiei de la Mioveni, cu exporturi anuale de peste 50.000 de unităţi, în valoare de aproape 500 mil. euro. De când constructorul francez a lansat gama Logan, în vara anului 2004, este pentru prima dată când opreşte producţia unor modele. Cele trei vor fi înlocuite pe piaţa europeană de vehiculul recreaţional Dokker şi varianta utilitară a acestuia, Dokker Van, produse în Maroc, la Tanger, unde Renault a investit peste un miliard de euro.

"Unele dintre modelele actuale vor ieşi treptat din producţia uzinei de la Mioveni pentru a face loc noilor modele. Modelul Logan Pick-up a ieşit recent din producţie", au declarat oficialii Dacia. În a doua parte a acestui an la Mioveni va intra în producţie noul Sandero facelift, iar spre finele anului cea de-a doua generaţie a Logan.

În ultimii cinci ani ponderea exporturilor Dacia în producţie a crescut de la 56% (în 2007) la peste 93% în primul semestru al acestui an, timp în care nu a fost construită nicio autostradă spre Europa de Vest pentru a facilita exporturile şi a reduce costurile. În acelaşi interval, vânzările Dacia pe piaţa locală au scăzut de la peste 100.000 de autovehicule în 2007 la ceva mai mult de 30.000 de unităţi în 2011, pe măsură ce puterea de cumpărare a românilor a scăzut, atât pe fondul devalorizării monedei naţionale în raport cu euro, cât şi al tăierilor salariale.

Constantin Stroe, vicepreşedintele Automobile Dacia, declara luna trecută că uzina este "în grafic" în ceea ce priveşte lansarea unui nou model. Renault va investi în acest an peste 250 mil. euro în România pe fondul modernizării uzinei de la Mioveni, printre proiecte nu­mărându-se o linie robotizată de prese de mare tonaj.

Citiţi materialul integral pewww.zfcorporate.ro

Renault a oprit producţia Logan Pick-up şi "trage pe dreapta" şi Logan Van şi MCV, modele de 500 mil. euro/an

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO