Auto

De ce vorbesc românii la telefon în timp ce conduc? ”E un fenomen care a scăpat de sub control”

De ce vorbesc românii la telefon în timp ce conduc?...
13.01.2016, 12:47 1384

Un procent şocant de 70% dintre şoferi folosesc smartphone-ul în timp ce se află la volan, 61% trimit mesaje, 27% recunosc că verifică Facebook-ul, 17% îşi fac selfie-uri, iar 10 procente sunt angajate în videoconferinţe, prin Skype sau FaceTime, se arată într-un studiu realizat de AT&T, în 2015.

Specialiştii sunt de părere că aceste cifre sunt îngrijorătoare, iar utilizarea telefonului mobil în timpul şofatului a devenit una dintre cele mai grave cauze de producere a accidentelor grave.

"Folosirea telefonului mobil a devenit o dependenţă sau o obsesie, iar ca orice obsesie, nesatisfacarea ei în orice condiţii, poate genera o oarecare stare de sevraj, potrivit psihologului Dan Ivănescu, preşedintele Asociaţiei Sănătate Mintală pentru Calitatea Vieţii. 

“Mobilul a devenit o prelungire a corpului nostru, din păcate, avem impresia că dacă nu verificăm mobilul des sau foarte des, pierdem ceva foarte important şi ne simţim un pic agitaţi, avem o stare de discomfort, iar la unele persoane apar chiar şi momente de panică foarte accentuate”, declară psihologul Dan Ivănescu.

 Recomandarea psihologilor este ca persoanele care au devenit dependente de utilizarea telefonului mobil ca, macăr o zi pe săptămână, să nu îl luăm cu noi sau să îl ţinem în sertar, în cazul în care stăm acasă. “Putem combate această obsesie sau dependenţă ca pe oricare alta. Dacă încercăm să ne lăsăm de fumat, pur şi simplu încercăm să ţinem ţigările cât mai departe de noi, pentru a nu exista tentaţia. Aşa se întâmplă şi în cazul dependenţei de telefon. Dacă vom ţine departe de noi mobilul, măcar o zi pe saptămână, în timp vom constata ca această dependenţă a dispărut şi că se poate trăi la fel de bine şi fără utilizarea exagerată a telefonului”, declară specialistul Ivănescu.

România ocupă locul 2 în U.E., potrivit ultimului raport al Comisiei Europene, în ceea ce priveşte numărul de morţi din accidente rutiere, cu o rată de 91 de persoane decedate la un milion de locuitori. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO