Auto

De la instrumente muzicale la sute de cai putere: Istoria fabuloasă a lui Torakusu Yamaha, japonezul care a pus pe picioare una dintre cele mai cunoscute mărci de motociclete

De la instrumente muzicale la sute de cai putere: Istoria...

Autor: Georgiana Călin

21.05.2017, 09:10 1581

Una dintre cele mai populare firme producătoare de motociclete, Yamaha, a fost înfiinţată în urmă cu 130 de ani într-un domeniu total diferit: ca producător de echipamente muzicale. Fondatorul său a fost un japonez pasionat de ceasuri şi specializat în reparaţii de echipamente medicale.

Născut în 1851, Torakusu Yamaha a fost al treilea fiu al lui Takanosuke, astronom de profesie, care lucra şi ca inginer de proiecte. În acest mediu, el a fost inevitabil fascinat şi atras de maşinării şi tehnologie.

În 1871 s-a mutat la Nagasaki şi a început să studieze producţia de ceasuri sub îndrumarea unui inginer englez. În câţiva ani a devenit un expert în ceasuri, motiv pentru care s-a îndreptat către o nouă provocare: echipamentele medicale. S-a mutat din nou, de această dată la Osaka, şi a studiat din greu, trăind din reparaţiile de echipamente medicale şi ceasuri. Până într-o zi.

În 1887, directorul unei şcoli elementare din Jinjo trăia o mare dezamăgire că un armoniu scump (instrument muzical asemănător cu orga), importat din America şi donat de către un bogătaş şcolii respective, nu mai funcţiona. Acesta era un obiect rar la acea vreme şi faimos; dacă 20 kg de orez costau 1 yen, armoniul ajungea până la 45 de yeni.

Citiţi continuarea în revista Business Magazin

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO