Auto

Declinul motocicletelor a tras în jos afacerile din comerţul auto cu 2,6% în primele două luni

 Declinul motocicletelor a tras în jos afacerile din comerţul auto cu 2,6% în primele două luni

Autor: Emil Popescu

09.04.2012, 10:18 435

Cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a scăzut în primele două luni, comparativ cu perioada similară din 2011, cu 2,6%, atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Evoluţia a fost determinată de scăderile înregistrate la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (de 17,9%, serie brută), la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (5,7%) şi comerţul cu autovehicule (1,3%). Creşteri s-au înregistrat la activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (1,5%), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, a avut o cifră de afaceri cu 5,3% mai micǎ faţă de perioada corespunzătoare din anul precedent, provenită de la activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-11,1%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-10,9%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-2,2%) şi activităţi ale hotelurilor şi restaurantelor (-0,6%). Activităţile de spǎlare, curǎţare şi vopsirea textilelor şi blǎnurilor au înregistrat o creştere cu 8,4%.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a redus cu 6,4%.

În februarie 2012 comparativ cu ianuarie volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a urcat cu 0,6%, datorită creşterilor din comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (37,9%) şi comerţul cu autovehicule (3,1%). Scǎderi s-au înregistrat la activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (4,1%) şi la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (2,2%).

Ca serie ajustată scăderea faţă de ianuarie a fost de 6,1%, precizează INS.

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, în luna februarie 2012 faţă de luna precedentă, volumul cifrei de afaceri, serie brută, s-a diminuat cu 8,3%.

Faţă de februarie 2011 cifra de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a înregistrat pe total o scădere de 5,4%, urmare a evoluţiei negative din comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (-8,5%), comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-6,6%), activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (-6,5%) şi comerţul cu autovehicule (-4,5%).

Ca serie ajustată scăderea a fost de 8,1%.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, s-a redus în februarie cu 9,8% faţă de aceeaşi lună din 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO