Auto

După Citroën şi Harley-Davidson, Tăriceanu trece acum la Ford

01.08.2010, 23:48 110

Compania Naţională de Vânzări a Ford România, cel de-al doileaconstructor auto de pe piaţa locală, a preluat oficial de ieriactivitatea de import a mărcii americane de la Romcar, parte aŢiriac Holdings.

Marca Ford s-a numărat printre primele aduse în România degrupul Ţiriac, afacere controlată de unul dintre cei mai puternicioameni de afaceri români Ion Ţiriac.

În acelaşi timp, în luna august numărul de centre Ford de pepiaţa locală va creşte la 42, în condiţiile în care AutomotiveTrading Services, companie deţinută în proporţie de 85% de fostulpremier Călin-Popescu Tăriceanu, va deveni cel de-al cincileadealer Ford din Capitală, după ce şi-a transformat centrul dinBăneasa în showroom al mărcii americane, renunţând la Citroën.

Astfel, reţeaua Ford din Capitală este alcătuită din RomcarMotors, cel mai mare dealer al mărcii americane cu douădealer­shipuri şi afaceri de peste 20 mil. euro în 2009, BDT,Colina Motors cu două centre şi Neste Automotive şi acum nouldealer ATS.

Automotive Trading Services a înre­gistrat anul trecut o cifrăde afaceri de 15,7 mil. euro şi un profit brut de 53.000 de euro,potrivit datelor publicate pe Registrul Comerţului.

În 2008, businessul ATS a atins un nivel de 20 mil. euro şi unprofit brut de aproape 1 milion de euro.

Oficialii ATS nu au putut fi contactaţi până la închidereaediţiei, iar cei ai Citroën România nu au oferit niciun comentariupe această temă.

Urmează noi investiţii?

În prezent pe piaţa locală sunt 42 de centre auto Ford, dintrecare 11 sunt parte a reţelei ŢiriacAuto, divizia de retail auto aŢiriac Holdings. Numărul acestora se va menţine relativ stabil înacest an, potrivit declaraţiilor anterioare ale lui Paul Flanagan,directorul Companiei Naţionale de Vânzări a Ford România.

În ceea ce priveşte dezvoltarea ATS aceasta este cea de-a douamodificare după investiţia de 0,7 mil. euro într-un nou showroomdestinat motocicletelor Harley-Davidson în cadrul aceluiaşi centruunde este şi Citroën din Băneasa, pe terenul firmei BăneasaInvestment SA controlată de omul de afaceri Puiu Popoviciu.

ATS mai deţine în prezent un centru Citroën situat laintersecţia dintre bulevardul Barbu Văcărescu şi şoseaua PiperaTunari. Cel mai probabil, în următoarele săptămâni companiacontrolată de fostul premier va deschide un nou showroom al mărciifranceze la parterul unei clădiri de birouri din Băneasa, în timpce serviceul noului centru Ford din Băneasa va rămâne şi serviceCitroën.

Automotive Trading Services a fost până în vara anului 2007importatorul Citroën pe piaţa locală, fiind la începutul anilor '90printre primii importatori de pe piaţa locală, în prezentactivitatea de import fiind coordonată de Citroën România,re­prezentant al constructorului francez pe piaţa locală.

Afaceri în creştere pentru Ford pe piaţalocală

În prezent reţeaua Citroën din Capitală este alcătuită din patrucentre - Cars Trading, la ieşirea pe autostrada Soarelui, ATS înPipera şi doi dealeri S.D. Prestige Impex în partea de sud aBucureştiului.

Vânzările Ford pe piaţa locală au înregistrat la nivelulprimului semestru al acestui an o creştere de peste 8% comparativcu perioada similară a anului trecut, la aproape 5.120 deautovehicule, potrivit statisticilor Asociaţiei Producătorilor şiImportatorilor de Automobile (APIA), fiind printre primele mărciauto care au revenit pe plus în acest an. În acelaşi interval,vânzările Citroën au scăzut cu 23%, la puţin peste 1.000 deautovehicule, în condiţiile în care piaţa totală a înregistrat oscădere de aproximativ 25% la nivelul primelor şase luni.

Romcar nu se închide

Romcar va deveni compania responsabilă de partea de aftersalesşi componente auto din cadrul Ţiriac Holdings, potrivit unor sursedin piaţă. Oficialii companiei nu au oferit niciun comentariu peaceastă temă.
În continuare, la conducerea Romcar va rămâne Gabriel Bondarenco,potrivit aceloraşi surse, care a preluat funcţia de directorgeneral în vara anului trecut, după ce Cătălin Gavra a fostpromovat în funcţia de director general al ŢiriacAuto, divizia deretail auto a Ţiriac Holdings. Compania a atins anul trecut o cifrăde afaceri de peste 131 mil. euro, reprezentând aproape jumătatedin businessul de import auto al grupului Ţiriac.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO