Auto

Este bătut în cuie: De la 1 februarie se elimină timbrul de mediu. Pentru prima oară din 2007 încoace şoferii nu vor mai plăti taxă de mediu

Potrivit APIA, eliminarea timbrului va duce la creşterea numărului de autovehicule vechi şi poluante slab echipate

Potrivit APIA, eliminarea timbrului va duce la creşterea numărului de autovehicule vechi şi poluante slab echipate

Autor: Bogdan Alecu

10.01.2017, 11:00 6290

♦ De la 1 februarie va fi eliminat timbrul de mediu, care reuşise să limiteze importul de maşini vechi ♦ Astfel, pentru fiecare maşină nouă există riscul ca alte 12 vechi să fie importate. În prezent raportul este de unu la trei.

Piaţa auto ar putea primi în acest an o dublă lovitură prin eliminarea timbrului de mediu – situaţie ce va accelera importurile de maşini la mâna a doua – şi prin eliminarea programului Rabla ale cărui fonduri erau alimentate de acelaşi timbru de mediu. Efectele ar fi catastrofale pe piaţa autoturismelor noi, care abia reuşise în 2016 să revină la peste 100.000 de unităţi.

Timbrul de mediu actual pentru maşinile mai vechi de cinci ani şi echipate cu motoare diesel cu norme de poluate Euro 3 şi 4 era cuprins de obicei între 500 şi 1.000 de euro, valoare care ducea costul acestor automobile la 5-6 mii de euro sau chiar peste dacă se ia în calcul şi costul cu transportul. De partea cealaltă, cele mai multe maşini vândute prin Rabla, program care oferea un tichet de 1.500 de euro celor care casau un automobil vechi, aveau preţuri de sub 10.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO