Auto

„Este bine că exportăm mai mult, dar ne asigură supravieţuirea, nu şi bunăstarea“

„Este bine că exportăm mai mult, dar ne asigură...

Autor: Adelina Mihai

10.02.2015, 07:10 715
România a exportat anul trecut bunuri în valoare record de 52,5 mld. euro, în creştere cu doar 5,8% faţă de 2013, arată datele publicate ieri de Insti­tutul Naţional de Statistică. Totuşi, în luna de­cembrie exporturile româneşti au înre­gistrat o scădere de 1,4% în comparaţie cu perioada similară a anului trecut.
 
Deşi exporturile au ajuns la un maxim istoric în 2014, ritmul de creştere al expor­turilor anul trecut a fost mai redus faţă de si­tuaţia din 2013, când exporturile au înre­gistrat un avans de peste 10% faţă de 2012.
 
„Este bine că exporturile au crescut de la an la an, dar faptul că importăm mai mult arată că exportăm ieftin şi consumăm din import pentru că nu producem suficient pentru economia locală. Iar acest lucru indică o faţetă a lipsei de competitivitate a economiei româneşti, pentru că în Ungaria, ţară care are exporturi mai mari decât Ro­mânia, există excedent al balanţei comer­ciale. E bine că exportăm mai mult, că su­pra­vieţuim, dar nu este bine că valoarea adău­gată este scăzută şi nu asigură bună­starea“, a spus Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO