Auto

Francezii au reuşit mutarea pe Duster: Vânzările de SUV-uri au ajuns cât cele de Sandero şi Logan la un loc. Cum au reuşit?

Duster vinde cât Logan şi Sandero la un loc

Autor: Bogdan Alecu

31.10.2011, 00:04 2526

Vânzările de autoturisme şi vehicule comerciale Dacia au înregistrat un declin de 7,5% în trimestrul trei al acestui an la nivel mondial, conform statisticilor Grupului Renault.

Declinul s-a datorat problemelor cu furnizorii de componente din prima jumătate a anului, încheierii programelor de tip "Rabla" şi opririi bonusului oferit de statul francez pentru maşi nile pe GPL, fapt ce a afectat în principal modelul Sandero, ale cărui vânzări au scă zut cel mai puternic, cu aproape 50%, potrivit oficialilor companiei.

Pe de altă parte, Dacia a continuat să crească în ceea ce priveş te cota de piaţă, în condiţiile în care SUV-ul Duster şi-a triplat vânzările până la finele lunii septembrie faţă de perioada similară a anului trecut, în condiţiile în care lansarea comercială a avut loc în mai 2010. În total, la nivelul primelor nouă luni vânzările de autoturisme Dacia la nivel global au scăzut cu 2,3%, la puţin peste 236.000 de unităţi, în condiţiile în care singurul model care a susţinut vÂnzările a fost SUV-ul Duster, Sandero şi Logan înregistrÂnd în continuare un declin.

Pe de altă parte, cu toate că volumul total a scăzut, valoarea producţiei a crescut cu aproape 50%, de la 1,9 mld. euro la peste 2,8 mld. euro, în condiţiile în care un SUV Duster are un preţ mediu de 15.000 de euro, faţă de 8.000 de euro în cazul unui Sandero sau Logan.

În ceea ce priveşte vânzările de vehicule comerciale, acestea au scăzut cu 15% în acelaşi interval, la mai puţin de 15.000 de unităţi. Modelele Dacia comercializate la nivel mondial sunt produse în mare parte la uzina de la Mioveni, dar şi la Casablanca în Maroc.
Anul viitor Dacia va lansa în primăvară monovolumul Popster, care va fi produs numai în Maroc, la noua uzină din Tanger, iar în toamnă va fi prezentat Logan2 la Paris.

În fiecare zi la uzina Dacia de la Mioveni sunt produse în prezent aproape 1.400 de autovehicule, din care mai bine de jumătate reprezintă SUV-ul Duster. În total, în România Dacia a produs în primele nouă luni peste 231.000 de autoturisme, în scădere cu 3% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce exporturile s-au redus cu 1%, la puţin peste 207.000 de maşini. Pe piaţa locală Dacia a continuat declinul, punctând o scădere de 20% în primele nouă luni, la circa 20.500 de maşini, adică un volum atins în mai puţin de două luni la nivelul anului 2007. Cele mai importante pieţe pentru Dacia sunt în continuare Franţa şi Germania, iar RomÂnia rămÂne pe cel de-al treilea loc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO