Auto

Gandiţi-vă de 2 ori dacă parcaţi pe trotuare. Amenzi foarte mari

Gandiţi-vă de 2 ori dacă parcaţi pe trotuare. Amenzi...

Autor: Marius Coltuc

03.03.2017, 15:38 9367

Începând din data de 21 ianuarie 2017, parcarea maşinilor pe trotuare este permisă numai acolo unde există spaţii special semnalizate în acest sens. Măsura este inclusă în Hotărârea Guvernului nr. 965/2016, ce a modificat Regulamentul pentru aplicarea Codului rutier.

Mai precis, documentul prevede că „administratorul drumului public poate amenaja pe anumite zone ale trotuarului, cu avizul poliţiei rutiere, spaţii destinate opririi sau staţionării vehiculelor, marcate şi semnalizate corespunzător”.

Spaţiile speciale pentru parcarea maşinilor pe trotuar pot fi făcute doar dacă este respectat culoarul pentru pietoni de un metru lăţime şi dacă accesul vehiculelor se face din drum. Totodată, esenţial este şi ca poziţionarea autoturismelor în parcare să nu încurce circulaţia pe prima bandă a drumului sau pe pistele amenajate.

Noile prevederi stabilesc şi că „nu se pot amenaja parcări pentru autovehicule, pe trotuar, la mai puţin de 10 m de intersecţii, staţii ale mijloacelor de transport în comun sau treceri pentru pietoni”, se mai arată în HG nr. 965/2016.

Parcarea maşinilor pe trotuare era permisă, până pe 20 ianuarie 2017, chiar şi în lipsa unor marcaje speciale în acest sens, însă numai dacă pietonilor le era lăsat liber un culoar de cel puţin un metru.

Informaţia a fost confirmată pentru redacţia noastră atât de Ministerul Afacerilor Interne, cât şi de Poliţia Română.

„Administratorul drumului public poate permite oprirea sau staţionarea, parţial ori total, a unui vehicul pe trotuar, cu respectarea marcajului, iar în lipsa acestuia, numai dacă rămâne liber cel puţin un culoar de minimum 1 m lăţime înspre marginea opusă părţii carosabile, destinat circulaţiei pietonilor”, dispunea regulamentul până de curând.

Atenţie! Oprirea neregulamentară este sancţionată cu două sau trei puncte-amendă, adică 290 sau 435 de lei, plus două puncte de penalizare, conform Codului rutier. Iar staţionarea neregulamentară este sancţionată cu patru sau cinci puncte-amendă, adică 580 sau 725 de lei, plus trei puncte de penalizare. Bine de ştiut este că aceste amenzi au fost majorate de la 1 februarie 2017, aşa cum am scris aici.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO