Auto

Industria auto a crescut de 5 ori în zece ani

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Bogdan Alecu

29.01.2015, 00:07 597

Cifra de afaceri a industriei auto locale a crescut de cinci ori în ultimul deceniu de la 3,8 miliarde de euro în 2005, primul an întreg de producţie al modelului Dacia Logan când încă se puneau bazele acestui domeniu în România, la 18 mi­liarde de euro anul trecut, potrivit datelor Asociaţiei Con­­structorilor de Automobile din România (ACAROM).

„Dacă ştim să valorificăm cu inteligenţă acest potenţial mare, încă nevalorificat, poate ajunge un centru al industriei auto mondiale“, a spus Constantin Stroe, preşedintele ACAROM. Stroe spune că până în 2020 numai producţia componentelor auto va ajunge la 20 mld. euro. În prezent, cei 600 de producători prezenţi pe piaţa locală au peste 200.000 de salariaţi şi afaceri cumulate de 12,5 mld. euro la nivelul anului 2014, în creştere cu 7% faţă de anul anterior.

În cazul producţiei de automobile, Dacia şi Ford au generat împreună anul trecut afaceri de circa 5,4 mld. euro, în creştere cu 6% faţă de anul precedent, creşterea fiind susţi­nută  de activitatea de la Mioveni, în timp ce busi­nessul americanilor a fost afectat de scăderea producţiei modelului B-Max cu circa 25%, la circa 51.000 de maşini, în timp ce Dacia a menţinut producţia la circa 340.000 de automobile.

Cea mai mare investiţie în industria auto realizată anul trecut a fost demarată de Grupul Daimler, la Sebeş, unde ger­­manii au pornit un proiect de 300 mil. euro, într-o nouă fabrică de cutii de viteze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO