Auto

Interdicţia înmatriculării de automobile Mercedes în Franţa a fost ridicată

Interdicţia înmatriculării de automobile Mercedes în...

Autor: Anca Dumitrescu

27.08.2013, 19:19 1506

Ministerul Mediului a decis la 26 iunie să blocheze înmatriculările de vehicule clasa A, B, CLA şi SL, sub motiv că Daimler, grup care deţine Mercedes, nu respectă o nouă directivă europeană privind gazul refrigerant folosit în instalaţiile de climatizare ale maşinilor.

"Aplicarea acestei decizii este suspendată. Înmatricularea acestor vehicule nu poate fi privită ca având un impact major asupra mediului", a explicat judecătorul însărcinat cu acest caz, transmite AFP.

Modelele Mercedes ar fi trebuit echipate cu un nou gaz refrigerant, considerat mai puţin poluant, în virtutea unei directive UE intrată în vigoare în luna ianuarie. Daimler a constatat, în urma unor teste, că acest gaz ar fi periculos pentru siguranţa vehiculelor, existând riscul să ia foc în cazul unor coliziuni, astfel că a revenit la produsul anterior.

Toyota, cel mai mare constructor auto la nivel mondial, a decis la sfârşitul săptămânii trecute să renunţe la utilizarea gazului pentru instalaţiile de climatizare ale automobilelor impus de legislaţia europeană, urmând exemplul grupului Daimler.

Judecătorul a cerut Ministerului francez al Mediului să furnizeze codurile de identificare necesare înmatriculării vehiculelor menţionate.

Ministerul a încetat să facă acest lucru la jumătatea lunii iunie, dar decizia sa a fost respinsă de un tribunal administrativ. Instituţia a recurs atunci la o clauză de salvgardare, care autorizează un stat UE să nu înmatriculeze vehicule timp de maximum 6 luni, dacă reprezintă un pericol pentru sănătate, mediu sau siguranţa rutieră. Franţa este singura ţară din UE care a luat o astfel de măsură.

Judecătorul consideră că Mercedes a suferit un prejudiciu, întrucât modelele blocate acoperă 60% din vânzări şi 40% din cifra de afaceri a Mercedes în Franţa. Potrivit Mercedes, 4.500 de vehicule sunt blocate, din care 2.700 au deja cumpărători.

Consiliul de Stat obligă totodată statul francez să plătească 3.000 de euro Mercedes-Benz-France.

"Salutăm decizia Consiliului de Stat", a reacţionat imediat Mercedes France.

O altă procedură are loc la Bruxelles. La jumătatea lui august, Daimler a expus Comisiei Europene motivele renunţării la noul gaz destinat instalaţiilor de climatizare auto, iar instituţia urmează să ia o decizie până la sfârşitul lunii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO