Auto

Introducerea proceselor colective pe clauze abuzive a fost amânată până în octombrie

Foto Mihai Dăscălescu

Autor: Thomas Dinca

01.07.2013, 09:00 297

Posibilitatea denunţării clauzelor abuzive din contractele de credite de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), care trebuia aplicată din luna iulie, a fost amânată pentru a doua oară de către autorităţi, de data aceasta până în luna octombrie. Amânarea a fost operată de către deputaţi, la votarea proiectului de lege pentru punerea în aplicare a Codului de procedură civilă.

Autorităţile au fost informate anterior că băncile ar putea pierde peste un miliard de euro din aplicarea acestor prevederi. Băncile au insistat în repetate rânduri pentru modificarea acestei prevederi din Cod.

Instituţiile de credit, sprijinite de BNR, susţin că procesele colective împotriva băncilor privind clauzele abuzive ar trebui să aibă cale de atac la Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie, ca o excepţie de la lege, pentru că deciziile în astfel de speţe privesc o masă largă de populaţie. Potrivit Codului Civil, sentinţele din aceste procese ar urma să aibă ca instanţă definitivă Curţile de Apel.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 01.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO