Auto

​Istvan Jakab, preşedinte AFM: Sper ca 6 iunie să fie prima zi când o persoana fizică ar putea face cerere pentru programul Rabla

​Istvan Jakab, preşedinte AFM: Sper ca 6 iunie să fie...

Autor: Roxana Rosu

18.05.2016, 12:39 1244

Chiar dacă vom porni mai târziu, vom continua şi anul acesta programul Rabla. Persoanele fizice vor putea avea acces la program imediat ce va apărea pe site lista validată a dealerilor autorizaţi, a declarat ​Istvan Jakab, Preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), în cadrul conferinţei ZF Industria Auto: Motorul Economiei Româneşti. 

”Programul Rabla este important şi îl continuăm. Anul acesta poate o să pornim mai târziu decât în alţi ani. S-a pus problema ajutorului de stat şi au fost paşi de urmat, dar astăzi se discută în şedinţa de guvern. Am spus 3 iunie până când am vrea să avem lista validată a producătorilor şi dealerilor. Deci 6 iunie să fie prima zi când o persoana fizică ar putea face cerere pentru programul Rabla. Azi se semnează memorandumurile la guvern, mâine să fie publicate în MO şi vineri să dau ordinul de începere a programului. Sper să ne putem ţine de calendar. Aceste memorandumuri pentru ajutoare de stat sunt pe 5 ani. Noi vrem să continuăm programul”, a spus Jakab. 

Programul Rabla este construit pe varianta de anul trecut, cu 2 eco bonusuri. În 2015 au fost bugetate 200 milioane lei, dar până la final s-au consumat numai 165 mil lei. Anul trecut au fost casate 25.000 maşini.

Rabla Plus se adresează maşinilor electrice şi hibride. Bugetul pe 2016 va fi de 75 mil lei, dar include şi sumele pentru partea de infrastructură, a explicat Jakab. 

Eco tichetele vor fi în valoare de 20.000 lei pentru maşinile electrice si de 5.000 lei pentru cele hibride.

Ce a mai declarat Istvan Jakab

Încă lucrăm la ghid pentru că sunt multe elemente tehnice. Staţiile de încărcare au preţuri diferite şi vrem o variantă de finanţare simplă pentru AFM.

Trebuie să dezvoltăm infrastructura aceasta pentru că este următorul pas în piaţa auto. Putem aduce un mic impuls din partea guvernamentală pentru a ajuta sectorul privat.

Vrem ca toţi paşii procedurali să fie parcurşi cât mai repede posibil pentru programul Rabla. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO