Auto

Logan pierde primul loc. Duster a depăşit în premieră vânzările Logan pe piaţa locală

Logan pierde primul loc. Duster a depăşit în premieră vânzările Logan pe piaţa locală

Autor: Bogdan Alecu

20.03.2012, 00:07 2368

Pentru prima dată în era "Renault" a Dacia, modelul Logan nu s-a mai clasat în februarie pe prima poziţie în clasamentul celor mai bine vândute automobile de pe piaţa locală, fiind depăşit de SUV-ul Duster cu mai bine de 130 de unităţi, conform statisticilor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA).

Şi anul trecut Duster s-a aflat pe podium în ceea ce priveşte vânzările, dar pe locul al doilea, după Logan, dar înaintea modelelor de import.

Preluarea conducerii în topul vânzărilor vine în contextul în care în primele două luni ale anului nu a fost "în funcţiune" programul "Rabla", prin care Logan înregistrează cele mai importante volume.

Preţul mediu al unui Duster este de aproximativ 15.000 de euro pe piaţa locală, în timp ce modelul Logan se comercializează cu circa 7.500 de euro.

"În aproape doi ani de la lansarea sa, Duster a demonstrat că este o maşină fiabilă pe care se poate conta oricând. Acest lucru a contat foarte mult mai ales în luna februarie a acestui an, atunci când multe drumuri au fost închise, iar pe cele deschise se circula cu dificultate", a spus Constantin Stroe, vicepreşedintele Automobile Dacia.

Stroe a subliniat că nu este "deloc mul­ţumit de volumele scăzute ale celor două modele, iar «bascularea» de poziţii între Duster şi Logan este una de moment, până când piaţa locală va reveni pe creştere".

Bogdan Apahidean, directorul general al firmei de leasing operaţional Leaseplan, declara recent că vor exista firme în piaţă care se vor reorienta către flote de Duster, pentru ca angajaţii lor să nu aibă probleme în a ajunge la serviciu.

În luna februarie multe companii şi-au întrerupt activitatea din cauza faptului că nu toţi angajaţii reuşeau să ajungă la locul de muncă. Una dintre cele mai mari flote de

Duster este deţinută de Petrom, cu aproximativ 600 de maşini. La nivelul lunii februarie s-au comercializat pe piaţa locală 468 de SUV-uri Duster, în creştere cu peste 30% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce Logan sedan a înregistrat vânzări de 333 de unităţi, în scădere cu 15% faţă de perioada similară a anului trecut.

În timp ce în România Duster este "cot la cot" cu Logan, cel din urmă fiind susţinut de preţul scăzut de achiziţie, la nivel european Duster domină vânzările Dacia, având o cotă de 50% din producţia şi exporturile constructorului de la Mioveni. Astfel, în timp ce Logan sedan a ajuns în aproape opt ani de producţie la circa 700.000 de unităţi, Duster în nici doi ani este deja aproape de 300.000, ceea ce înseamnă că în total ciclu de viaţă Duster ar putea depăşi bariera de 1 milion de maşini vândute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO