Auto

Marca Dacia împlineşte 50 de ani: peste 6 milioane de maşini au fost produse până acum la Mioveni, din care mai mult de 3,5 milioane după lansarea modelului Logan

Marca Dacia împlineşte 50 de ani: peste 6 milioane de...

Autor: Roxana Rosu

20.08.2018, 14:27 540

Uzina Dacia din Mioveni, deţinută de grupul francez Renault, a împlinit 50 de ani de activitate, timp în care au fost produse aici peste 6 milioane de automobile, din care mai mult de 3,5 milioane după lansarea modelului Logan, în 2004.

Denumită inţial Uzina de Autoturisme Piteşti (UAP), fabrica a fost înaugurată în 20 august 1968, iar primul autoturism ieşit de pe porţile uzinei purta numele Dacia 1100 şi era un vehicul produs după licenţa modelului Renault R8.

Un an mai târziu intra în fabricaţie Dacia 1300, care avea să fie modelul de bază al mărcii timp de aproape trei decenii. Acesta a fost fabricat în numeroase variante - berlină, break, pick-up şi derivat chiar într-o versiune sport cu două uşi .

Înfiinţată la sfârşitul anilor 60 în urma unui acord de colaborare între statul român şi firma Renault, Dacia a fost preluată în 1999 de către grupul francez.

De-a lungul a cinci decenii, la Mioveni au fost fabricate peste 6 milioane de automobile. În primul an de activitate  uzina a produs 2030 de vehicule, număr care se realizează în prezent în mai puţin de o zi şi jumătate.

Dacia produce în România aproape 350.000 de autoturisme pe an. La acestea se adaugă peste        500 000 de motoare şi peste 500 000 de cutii de viteze, din care o parte importantă sunt exportate, prin intermediul Direcţiei Logistice Dacia şi a celui mai mare centru logistic al Alianţei Renault Nissan Mitsubishi, Alliance International Logistic Network (AILN).

Peste 90% din automobilele fabricate în prezent la Mioveni sunt exportat în 44 de ţări, principalele pieţe fiind Franţa, Germania şi Italia.

Pe platforma industrială lucrează 14.000 de salariaţi. În plus, activitatea de inginerie se derulează în centrul de inginerie, Renault Technologie Roumanie, inclusiv la Centrul Tehnic Titu, inaugurat în anul 2009.

Gama Dacia, compusă în 1968 dintr-un singur model, cuprinde în prezent şapte modele, din care trei (Lodgy, Dokker şi Dokker Van) sunt produse, începând din 2012, în uzina Groupe Renault de la Tanger, în Maroc. 

Dacia este cea mai mare companie din România, cu o cifră de afaceri de peste 5 miliarde euro în 2017.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO