Auto

Ministerul Transporturilor primeşte un buget de peste 13,7 mld. lei, cu 60% mai mult decât cel din 2016

Ministerul Transporturilor primeşte un buget de peste...

Autor: Bogdan Alecu

24.01.2017, 00:04 324

Anul 2017 ar aduce, teoretic, 150 de noi kilometri de autostradă sau chiar până la 260 km, motiv pentru care şi bugetul Ministerului Transporturilor a crescut la peste 13,7 miliarde de lei, faţă de circa 8,5 miliarde de lei cât era bugetul ministerului în 2016. Din această sumă, 4,3 miliarde de lei ar trebui să meargă anul acesta către construcţia de autostrăzi şi centuri ocolitoare, buget care creşte de la 1,74 mld. lei cât a avut în 2016.

Potrivit proiectului, obiectivele prioritare ale ministerului pentru anul 2017 şi perspectiva 2018-2020 sunt lucrările la autostrada Constanţa - Nădlac (Coridor IV), fina­li­zarea autostrăzii Lugoj – Deva, finalizarea lucră­rilor la autostrada Transil­vania; demararea lucră­rilor la autostrada Sibiu - Piteşti şi finalizarea autos­tră­zii Sebeş - Turda. De asemenea, ministerul vrea să continue proiecte „în­gheţate” precum centurile ocolitoare de la Buşteni şi Comarnic, care ar mai elibera traficul de pe Valea Prahovei, dar şi să finalizeze alte centuri, precum cele de la Suceava, Târgu-Mureş, Bacău, Carei, Mihăileşti (Giurgiu), Tg.-Jiu, Câmpina sau Săcuieni. De asemenea, ministerul vrea să aloce bani în acest an pentru reabilitarea şi modernizarea Transfăgărăşanului şi Transalpinei.

În ceea ce priveşte infrastructură feroviară, ministerul vrea să finalizeze modernizarea liniei ferate dintre Curtici şi Sighişoara, modernizarea staţiilor şi construcţia de noi linii precum Vâlcele – Râmnicu-Vâlcea şi electrificarea liniei de cale ferată Cluj-Napoca - Episcopia Bihor.

În cazul metroului bucureştean, ministerul vrea să aloce bani pentru finalizarea extinderii reţelei prin deschiderea noilor staţii Parc Bazilescu - Lac Străuleşti dar are în plan şi demararea liniei către aeroport şi achiziţia de trenuri pentru noile linii.

În ceea ce priveşte sectorul aviatic, ministerul vrea să aloce fonduri pentru finalizarea lucrărilor de reparaţii de la pista numărul 2 a aeroportului Henri Coandă Bucureşti şi demararea lucrărilor de extindere a terminalului sosiri de la Timişoara.

Printre proiectele ministerului se numără şi reorganizarea companiei TAROM si demararea achiziţionarii în rate (leasing) a 30 de aeronave moderne cu un consum scăzut de combustibil şi poluare fonică cât mai redus pentru a înlocui o parte din avioanele actuale şi pentru a extinde flota.

În ceea ce priveşte transportul naval, ministerul transporturilor vizează începând cu acest an realizarea graduală a proiectelor pe Coridorul VII ce contribuie la asigurarea navigabilităţii pe Dunăre în condiţii de siguranţă, pe tot parcursul anului, pe canalele navigabile Dunăre - Marea Neagră şi Poarta Albă – Midia Năvodari. De asemenea se are în vedere imbunătăţirea siguranţei traficului naval prin achiziţonarea de nave tehnice multifuncţionale şi echipamente specifice şi îmbunătătirea condiţilor de navigabilitate pe Dunăre prin sisteme de colectarea a apelor. Ministerul va realiza lucrări de pre-dragrare şi construcţii hidrotehnice speciale în vederea creşterii numărului de zile de navigaţie pe Dunăre.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO